Weekoverzicht 10 februari – 16 februari 2014

Bitcoin heeft er een tumultueuze week op zitten. Verschillende gebeurtenissen waaronder voornamelijk het blokkeren van bitcoin afnames op de wisselbeurs Mt.Gox en de ondertussen gekende malleability kwetsbaarheid lagen aan de basis van de perikelen van de voorbije week. We komen even terug op de meest memorabele momenten.

Apple bant Bitcoin apps.

Apple heeft de laatste Bitcoin app gebanned op 6 februari en lokte hiermee flink wat reactie uit. Uit de vele reacties is duidelijk op te merken dat Apple, dat ooit zo innovatief was onder Steve Jobs, dat nu eigenlijk niet meer is. Reden voor de tegenwerking van Apple is onduidelijk, maar het feit dat ze zelf aan het werken zijn aan een eigen betaalsysteem zou hier wel eens mee te maken kunnen hebben. Er werden acties opgezet via Reddit waarbij iemand die zijn Iphone stuk sloeg, een Nexus 5 in de plaats kreeg. Meer info.

Bitcoins Silk Road 2.0 werden ‘gestolen’

Uit het niets kwam het bericht dat de Bitcoins van Silk Road 2.0 ‘gestolen’ zouden zijn. Het zou gaan om ongeveer 4.400 bitcoins. De beheerder wijt de diefstal aan de kwetsbaarheid in het Bitcoin-protocol (meer hierover verder in het artikel) maar dat valt te betwijfelen aangezien deze kwestsbaarheid niet kon ingezet worden om bitcoins van iemand anders te stelen. De transaction malleability-kwetsbaarheid slorpte het grootste deel van alle nieuwsitems op in de voorbije week. Velen vermoeden daarom dat iemand de kans greep om de bitcoins te verplaatsen in de hoop da het niet teveel zou opvallen in de andere heisa.
Silk Road 2.0 werd opgericht nadat de Amerikaanse geheime dienst FBI de oorspronkelijke Silk Road sloot en de eigenaar oppakte.

Wisselbeurs Mt.Gox verliest krediet in de ogen van de gemeenschap.

bitcoin koersdaling MtGoxMt.Gox domineerde als het ware alle nieuws in de voorbije week. Het was deze wisselbeurs die de transaction malleability-kwetsbaarheid – dat eigenlijk al een jaar bekend was – aan het licht bracht en bitcoin afnames tijdelijk onmogelijk maakte. Het verhaal zit vrij technisch in elkaar, maar het komt er op neer dat Mt.Gox een eigen systeem gebruikte bovenop het Bitcoin-protocol en dat het niet opgewassen was tegen een DDOS-aanval die tegelijkertijd aan de gang was. Hierbij werd bij elke transactie een parallelle transactie gemaakt om verwarring over het gehele netwerk te creëren. Dit zorgt er dan ook voor dat quasi alles wat gebruik maakt van de Blockchain, hier last van had.

Mt.gox kreeg veel protest te verwerken en het vertrouwen is ook gedaald. Sinds 17 februari is het weer mogelijk om bitcoins af te nemen van de Exchange. Ook de slechte communicatie naar buiten toe lokte vele reacties (en protestacties in Japan) uit en spelen mee in de slechte reputatie die Mt.Gox momenteel heeft. Alle heisa heeft er wel voor gezorgd dat de waarde van Bitcoin op Mt.Gox nu de helft lager ligt dan andere wisselbeurzen. De koers kreeg het hard te verduren, en op sommige beurzen was op een gegeven moment zelfs een ‘flash crash’ van 80% waar te nemen.

Andere wisselbeurzen kregen het ook te verduren, maar in mindere mate als Mt.Gox: zij gebruiken immers geen eigen client bovenop het Bitcoin-protocol en sommige exchanges ondervonden zelfs helemaal geen last van de kwestie (o.a. Kraken.com kreeg positieve reacties van de gemeenschap). De prijs is wel op alle wisselbeurzen gevoelig gezakt.

Andere nieuwsitems.

Bitcoin (en andere cryptovaluta) verboden in Rusland: De week startte met dit nieuwsitem waardoor de prijs op dat moment al lichtjes aan het zakken was. Rusland heeft uiteindelijk een verbod uitgegeven en gesteld dat cryptovalita illegaal zijn ingevolge ‘Article 27 of the federal law’.

Standard Zuid Afrika Bitcoin bank

Standard Bank Bitcoin

Ook Cyprus waarschuwde hun inwoners voor bitcoins en andere digitale valuta. Cyprus bracht Bitcoin voor het eerst in het nieuws na de perikelen in maart/april. De uitspraken kwamen voor velen toch als een verrassing.

De ‘Standard Bank’ in Zuid-Afrika tenslotte is momenteel bezig met het testen van een intern bitcoin trade systeem. Standard Bank is de grootste bank in Afrika. Het platform zou het mogelijk maken om voor traders en investeerder hun Bitcoins te kopen, verkopen, bewaren of uitgeven. Het werd gepresenteerd op een meeting in Londen ‘FinovateEurope’. Het feit dat er een bank is die het initiatief neemt, kan een goed teken zijn in de algehele acceptatie van Bitcoins en digitale valuta in het algemeen.

Bitcoin heeft duidelijk een slag gekregen de voorbije week, er wordt verwacht dat het nog even zal duren alvorens dit verwerkt zal zijn. Toch zijn veel developers bezig geweest met het oplossen van het gekende probleem om hiervoor oplossingen te voorzien en is het de bedoeling dat het systeem van cryptovaluta – dat eigenlijk nog in zijn kinderschoenen staat – hier lessen kan uit trekken en er in de toekomst sterker kan door worden.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin