Wat als ik sterf? Bitcoins en erfgenamen.

Een goede vraag werd ons gesteld, namelijk wat er gebeurd met bitcoins als iemand komt te overlijden? Er zijn verschillende oplossingen om je hierop te voorzien, maar het mag toch in ieder geval duidelijk zijn dat een goede communicatie over je bitcoins altijd de basis vormt.

De situatie.

Jij als lezer van dit bericht heeft mogelijks al geïnvesteerd in bitcoins. Jouw naasten weten dat je je hierin hebt verdiept, maar snappen er zelf geen snars van. Niet iedereen kan immers voor Bitcoin evenveel interesse tonen zoals jij dat doet, maar soms gaat het om een heuse investering en het zou zonde zijn als dit verloren zou gaan.

Stel dat je morgen plots komt te overlijden dan komen jouw naasten met het probleem dat ze weten dat er ergens bitcoins kunnen zijn die een geldwaarde vertegenwoordigen, maar niemand weet hoe ze hieraan kunnen komen. Een oplossing moet dus voorzien zijn.

Mogelijke oplossingen.

‘Je eigen bank zijn’ klinkt wel mooi, maar zonder communicatie erover bestaat er wel een risico dat je bitcoins verloren gaan. Even kijken hoe je je hierop kan voorbereiden kan dus zeker geen kwaad. We dienen er ook een beetje van uit te gaan dat je naasten niet zo heel erg technologisch minded zijn, en dat het begrijpbaar moet zijn. Let er vooral op: Het gaat hem eigenlijk niet over louter bitcoins maar een hele digitale nalatenschap waarover je moet nadenken. Heb je er al eens over nagedacht, hoe je een Facebook account kan laten verwijderen na een overlijden? We staan er dus niet genoeg bij stil.

De zogenaamde ‘deadman switches’

Op het internet bestaan een aantal diensten die een email versturen naar de personen die jij zelf selecteert nadat je overleden bent. Je zal periodiek (bijvoorbeeld tweemaandelijks) moeten aangeven op de site dat je nog in leven bent, doe je dit niet dan wordt de mail verstuurd naar deze personen. Jouw mailtje naar je naasten kan dan instructies bevatten hoe ze de bitcoins kunnen recupereren. Een aantal ‘deadman switches’ kan je hier terugvinden:

 • deadmansswitch.net
 • deathswitch.com
 • deadman.io
 • Het probleem? We kunnen ons de vraag stellen of deze diensten nog beschikbaar zullen zijn na 20-30 jaar of op het tijdstip van je overlijden.

  Vergelijkbaar: Dela biedt een dienst aan die de ‘Digitale Kluis’ noemt. Als de overledene uitvaartwensen bewaarde in een Digitale Kluis van DELA, dan zijn er vertrouwenspersonen aangeduid die de kluis kunnen openen. Indien zij DELA een bewijs van kunnen overlijden bezorgen, krijgen ze de digitale sleutel toegestuurd via e-mail. Deze dienst kan je op de website safeinheaven.be terugvinden.

  Tip: Ook Google heeft hieraan gedacht. Een nieuwe dienst van Google ‘Inactive Account Manager’ kan worden ingesteld voor: Gmail, Google Plus, Picasa, Blogger en Google Drive. Je kan kiezen wat er met je gegevens gebeurt na je overlijden: volledig verwijderen of aan bepaalde contacten (met een maximum van 10) doorspelen.

  Bitcoins op een wisselbeurs

  Het kan ook gebeuren dat je relatief actief bent als trader op de wisselbeurzen en aldaar een deel van je bitcoins laat opstaan om snel te kunnen traden. Het wordt algemeen afgeraden, maar heel veel mensen doen dit. Bij wisselbeurzen waar men zich moet verifiëren bestaat er wel een goede kans dat je naasten deze kunnen recupereren mits voorlegging van een bewijs als nabestaande en een bewijs van overlijden. Op zuivere cryptobeurzen zoals Cryptsy of Mintpal dien je je niet bekend te maken met een identiteitskaart, maar je kan dan enkel traden in andere cryptomunten, kan het wel een probleem vormen. Hoe kan je immers bewijzen dat je erfgenaam bent van een persoon waarvan enkel een nickname bekend is? Laat dus best ook instructies na hoe men op deze sites kan inloggen.

  Bitcoins in een Desktop Wallet

  Een andere mogelijkheid is dat je je bitcoins bewaard in je wallet, dat beveiligd is. In dat geval zal je een manier moeten zoeken zodat men toch over de juiste wachtwoorden kan beschikken wanneer het nodig is. Het huren van een kluis bij de bank met je kostbaarheden daarin weggeborgen – inclusief het wachtwoord van je bitcoins kan een oplossing zijn. Instructies lever je er best ook bij, zodat je nabestaanden het bestand ‘wallet.dat’ kunnen terugvinden en de verdere nodige stappen kunnen ondernemen.

  Bitcoins in een Hardware Wallet

  Hardware Wallets zoals de Trezor zijn relatief nieuw maar wel doeltreffend dankzij meerdere lagen van beveiliging. Er zit een kleine gebruikershandleiding bij die andere mensen in staat moeten stellen om hiermee te leren werken. Ook hier zijn er wachtwoorden en PIN-codes die je zal moeten opslaan zodat erfgenamen deze kunnen terugvinden, maar je moet ook rekening houden met een reeks woorden (de zogenaamde ‘seeds’) die nodig zijn om de bitcoins te kunnen raadplegen indien het toestel stuk gaat. Instructies nalaten is dan ook nodig.

  [su_note]➥ Nog geen Trezor gekocht? Klik hier om de Trezor te bekijken of te kopen[/su_note]

  Het testament en de notaris

  Het zou ons verwonderen dat notarissen nog niet de vraag hebben gekregen hoe ze dit het best kunnen aanpakken. Hier is natuurlijk een vertrouwensrelatie van belang, maar de verleiding kan soms groot zijn.

  aeternum capsule

  Aeternum capsule

  Een idee zou kunnen zijn om in het testament te laten opnemen hoeveel Bitcoins er worden opgeslagen en je notaris een verzegelde envelop te geven met daarin alle private sleutels dien men nodig heeft om je account te kunnen raadplegen.

  Anderen hebben hier ook al over nagedacht en er zijn reeds producten op de markt (of in productie) die hierbij een oplossing kunnen bieden. Concreet gaat het om een capsule die slechts eenmaal kan gesloten worden en nadien pas kan geraadpleegd worden nadat je de capsule breekt. Aeternum is hiervan een voorbeeld [Lees hier de bijhorende discussie op bitcointalk], het voordeel is duidelijk: is de capsule gebroken? Dan mag de persoon aan wie je deze hebt toevertrouwd toch wel het een en ander uitleggen.

  Indien er reeds notarissen zijn die de vraag over bescherming van bitcoins in de nalatenschap hebben gekregen, dan mogen ze gerust contact opnemen via het contactformulier om ons uit te leggen hoe ze dit precies hebben aangepakt of beantwoord. Op die manier kunnen we onze informatie ook scherper stellen met concrete voorbeelden.

  De paper wallets

  Een heel leuk en goed idee kan ook zijn om een 3 of 4 “split wallet” aan te maken via bitaddress.org (best offline natuurlijk). Twee sleutels worden online bewaard, en twee op papier.

  • Sleutel 1 (papier): Kan je aan je partner geven met instructies hoe ze toegang kan krijgen tot de paper wallet;
  • Sleutel 2 (papier): Gaat direct in de kluis;
  • Sleutel 3 (online): Komt in jouw ‘deadman switch’ terecht;
  • Sleutel 4 (online): Komt in de ‘deadman switch’ terecht van je partner;

  Deze methode zorgt er voor dat drie van de vier sleutels onmiddellijk terechtkomen bij je erfgenamen indien jullie beiden komen te overlijden, maar je kan het toch nog opnemen zolang jullie in leven zijn. Het probleem is dat de dienst van de ‘deadman switch’ niet meer kan bestaan, maar dan kan je nog steeds van dienst veranderen.

  Conclusie.

  Bovenstaande methodes zijn relatief simpel en vereisen niet enorm veel kennis om iemand toegang te verlenen aan je bitcoins. Weet dat het ook veel moeilijker kan! Het artikel dient er voornamelijk voor om je er van bewust te maken dat het voor anderen niet eenvoudig is wanneer je plots komt te overlijden en dat je investering in Bitcoins op die manier veel te makkelijk verloren kan gaan.

  Het belangrijkste is om hierover te communiceren vanaf dag 1 zodat je nabestaanden er weet van hebben. Sla je ze op op een USB-stick? Laat het hen dan weten. Liggen alle gegevens in de kluis? Idem. Geef altijd instructies mee over de werking van wallets en bitcoins, maar bovenal opteren we er toch voor om alle diensten die we gebruiken omtrent Bitcoin samen te vatten met logins en wachtwoorden en bijhorende instructies zodat onze nabestaanden alles kunnen controleren. Heb je zelf een idee die hier kan aan toegevoegd worden? Laat het ons zeker weten!

  Delen:

  Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

  Bezoek mijn Linkedin