Waarschuwing: pas op voor nep wallets en fraudeleuze kopieën

De laatste tijd zien wij het steeds vaker: nep wallets en fraudeleuze kopieën van legitieme websites. Tijd voor een waarschuwing. Veel webwallets, zoals die van blockchain.info voor bitcoin of myetherwallet.com voor ethereum hebben er last van, in dit artikel leggen we uit waar je op kunt letten.

Nep wallets

Veel nieuwe gebruikers die enthousiast zijn over bitcoin en ether willen er zo snel mogelijk mee aan de slag. Begrijpelijk maar (tot onze verbazing) maken veel nieuwelingen zomaar een online wallet aan op websites met urls als: “ethereum-wallet.net”. Vervolgens krijgen ze een etheradres en kopen ze voor € 1.000 een ether bij een broker en zijn deze dus direct kwijt. Een simpele Google search levert genoeg resultaten op met titels als “is ethereum-wallet.net a scam”.

Bij het aanmaken van een account op een nep wallet website krijgen gebruikers ook vaak altijd hetzelfde etheradres. Als je dit adres zou opzoeken op een blockchain explorer zie je direct dat dit adres al meerdere transacties heeft verstuurd en ontvangen – vrij apart als het een nieuw adres van jouw is.

Fraudeleuze kopieën

Naast nep wallets zijn er ook die niet van de echte legitieme website te zijn onderscheiden. De populaire webwallet myetherwallet.com heeft hier veel last van. Criminelen hackers zetten een kopie op van de echte website en komen via betaalde advertenties hoog terug in de Google zoekresultaten. Zie als voorbeeld de schermafbeelding hieronder.

In de schermafbeelding is te zien dat op het zoekresultaat “myetherwallet” er een neppe website als eerste resultaat wordt weergegeven. Wie inlogt met zijn wallet gegevens op zo’n website is zijn ethers direct kwijt.

Zelfbescherming

Om jezelf te beschermen tegen nep wallets en fraudeleuze kopieën kun je het beste de legitieme websites bookmarken en toevoegen aan de favorieten van je webbrowser. Zo ga je altijd naar de juiste website toe. Je kunt ook een adblocker installeren in je webbrowser zodat je geen slachtoffer wordt van advertenties als in de schermafbeelding hierboven.

De meest veilige en makkelijkste oplossing is het kopen van een hardware wallet. De meest bekende hardware wallets op dit moment zijn de KeepKey, Ledger en Trezor. Deze apparaten hebben veel weg van een bankieren apparaat als de Belfius kaartlezer of Digipass. Het voordeel van zo’n apparaat is dat het beschermt tegen vrijwel alle vormen van malware en je bitcoins dus niet zomaar gestolen worden door bijvoorbeeld hackers. Een ander voordeel is dat het kinderlijke eenvoudig is om een backup te maken van je wallet in de vorm van een recovery seed.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin