Waarom mijnerskosten (bitcoin transactie fees?)

Vaak wordt er gezegd dat je met Bitcoin geld kan versturen zonder bijkomende kosten tussen twee personen, ongeacht waar deze zich bevinden. In essentie klopt dit, maar in sommige gevallen is een zogenaamde transactie fee wel vereist. Deze kost zal ongeveer overeenstemmen met 30 cent of minder.

Waarom deze fees nodig zijn? Dat gaan we proberen uitleggen in de rest van het artikel.

bitcoin transactie eenvoudig

Bitcoin transactie in essentie, op de achtergrond gebeurd er veel meer.

De zogenaamde transactie fees gaan naar de miners om hen aan te zetten om constant te blijven minen. Als je niet weet wat minen (of het ‘delven’) van bitcoins is, kan je gerust dit artikel er eens op nalezen. Miners ontvangen bitcoins door met speciale) hardware complexe formules op te lossen. De beloning als er een block is gevonden bedraagt 25 bitcoins. Dit bedrag halveert elke 4 jaar. Daarbij komen dan ook de inkomsten uit transactie fees. Zo is het de bedoeling bitcoin aantrekkelijk te houden voor deze miners van zodra de beloning voor elk gevonden block in de chain verminderd.

Hoeveel fees betaal ik en wie beslist dat?

Het aantal transactie fees die je betaald, zit omvat in de regels van het bitcoin protocol. Wanneer je via de officiële Bitcoin-QT client bitcoins wil verzenden, dan zal het volgend stappenplan doorlopen:

1. Welke coins verzenden?

Iedere keer dat je een betaling ontvangt, zal dit in een portemonnee gaan. Je kan betalingen ontvangen die bestaan uit meerdere bedragen (bv. 1x 1 Bitcoin, 1x 0.5 Bitcoins, …). Deze worden niet samengesmolten tot bijvoorbeeld 1.5 bitcoins, maar blijven bestaan uit aparte deeltjes. Een eerste stap bestaat er dus in om te beslissen welke bitcoins verstuurd zullen worden bij de betaling. Dit gebeurd door je wallet (in ons voorbeeld de officiële Bitcoin-QT client) zelf.

Bedragen die je ontvangt, noemt men ook “inputs”. Betalingen die je verricht naar iemand anders kent men ook onder de naam “outputs”.

2. Vermijden van “dust” spam.

Het netwerk beschouwd kleine betalingen als “Dust” Spam. In essentie gaat het om bedragen die kleiner zijn dan 0.01 BTC. Om dit tegen te gaan probeert men voor deze transacties telkens een fee op te leggen.
Stel dat je 1 Bitcoin zou hebben, dan kan je deze in essentie gebruiken om 1 miljoen transacties te doen van 0.000001 BTC. Dit zou het netwerk tijdelijk kunnen vertragen waardoor men voor dit soort praktijken transactie fees vraagt om dit te vermijden.
Je Bitcoin-QT client zal in principe het nodige doen om te vermijden dat er zulke transacties via jouw wallet gebeuren.

3. Prioriteiten van de beschikbare munten opleggen.

Bitcoin Transactie fee werking

Werking Bitcoin transactie

Als je betaling uitvoert die te laag zijn, of te recent dan zal je transactie niet gratis kunnen gebeuren. Elke transactie krijgt een ‘prioriteit’ mee die afhankelijk is van de ouderdom, de grootte en het aantal inputs.

Voor elke ontvangen betaling, zal je QT-client de waarde vermenigvuldigen met de leeftijd van de inputs in blokken. De som van alle inputs gedeeld door de totale grootte (uitgedrukt in bytes) geeft een uitkomst. Indien deze uitkomst kleiner is dan 0.576 dan zal de transactie een fee vereisen.

Als je veel kleine betalingen ontvangt en toch na een tijd je portemonnee wilt legen, dan kan het dus echter wel mogelijk zijn om de transactie gratis te verrichten, zolang je ook een grote input (eerder ontvangen betaling) die oud is mee verstuurd bij de betaling.

4. De grootte per kilobyte.

De Bitcoin-client zal kijken hoe groot de transactie is en deze uitdrukken in bytes. De grootte hangt af van alle inputs en outputs en kan berekend worden met een formule die er ongeveer als volgt uitziet:
148 * number_of_inputs + 34 * number_of_outputs + 10

Als de grootte 10,000 bytes overschrijdt en de prioriteit (zoals gebeurd is in stap 3) toch hoog genoeg is, dan is er geen transactie fee verschuldigd. Anders zal er toch een fee moeten verstuurd worden.

De transactie fee die je betaald wordt aangerekend per 1.000 bytes en dat komt neer op 0.0001 BTC per 1.000 bytes. Je kan dit echter wel verlagen in sommige cliënten, zoals bij de Bitcoin-QT client het geval is door de navigatie te volgen: Settings >> Options >> Main Tab.

Zijn transactie fees echt nodig?

Sommige miners volgen de regels niet als het op fees aankomt en zullen toch een transactie in hun blokken toelaten, zelfs als deze de regels omtrent de transactiekosten niet volgen. Op die manier kan je toch een betaling uitvoeren die normaal gezien wel een transactie fee vereist. Dit heeft wel een groot nadeel: Slechts een beperkt aantal miners laat dit toe. Dit betekend dan ook dat het lang kan duren alvorens de transactie gevalideerd wordt en definitief is. De termijn om te valideren kan oplopen tot meer dan 24 uur, daar waar in normale omstandigheden (met het betalen van een fee) ook kan op een uurtje.

Alles bij elkaar beschouwd zit het systeem vrij complex in elkaar en hopelijk begrijp je nu toch een beetje meer wat er allemaal achter de schermen gebeurd als je een Bitcoin betaling verzend. Wie zich zorgen maakt over het feit dat er effectief transactiekosten betaald worden, die kan gerust eens kijken naar de tarieven die Paypal hanteert. Merchants die Paypal gebruiken kunnen soms wel tot 3.5% transactiekosten betalen per transactie en dat bedrag kan oplopen. Bitcoin vormt dus zeker voor een groep mensen een waardig alternatief op Paypal om betalingen te versturen of ontvangen.

Bronnen en meer info:
Bitcoin Fees (Engelstalige uitleg over de transactie fees).
Bitcoin Wiki over de transactiekosten.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin