Waarom is de bitcoin zo belangrijk?

De Europese Unie en de gezamenlijke munt de euro staan de afgelopen weken flink onderdruk. Na de uitslag van de Italiaanse verkiezingen kondigde de pro-Europese Italiaanse premier Renzi op tv zijn aftreden aan, de euro waarde daalde met 1,5% ten opzichte van de Amerikaanse dollar maar herstelde zich snel. In 2017 zullen er ook verkiezingen zijn in Frankrijk en Nederland, anti-Europese partijen als de PVV en het Front National staan op winst in de peilingen. Wat een eventuele winst van anti-Europese partijen voor de euro waarde zal betekenen is op dit moment lastig te beoordelen, echter kijken beleggers ongetwijfeld naar alternatieve valuta’s en schaarse waardemiddelen zoals edelmetalen. Voor steeds meer beleggers is de bitcoin ook onderdeel van de beleggersportefeuille.

Dat de bitcoin een waarde vertegenwoordigd en dit al meerdere jaren is inmiddels bekend bij een klein publiek. Toch is de zogenaamde user case misschien niet helemaal duidelijk voor de westerse wereld. Wat zijn nu de echte voordelen van de bitcoin? Ten eerste de vrijheid van betaling, het is mogelijk om elk bedrag altijd en overal direct te versturen of te ontvangen. De bitcoin economie is 24/7, dus ook in het weekend bitcoins versturen of ontvangen is geen probleem. Het tweede voordeel is de transparantie en de neutraliteit van het Bitcoin-protocol, alle transacties in het netwerk zijn voor iedereen in te lezen in de blockchain, hierdoor wordt het zogenaamde double spending probleem opgelost – niemand kan meer uitgeven dan hij of zij bezit. De neutraliteit zorgt ervoor dat het niet uitmaakt naar wie een gebruiker bitcoins overmaakt of waar deze gebruiker zich bevindt. Stel je wilt als belegger investeren in een project in Zuid-Amerika dan kan dit met bitcoin binnen enkele seconde – het is natuurlijk wel belangrijk dat je de ontvanger van de bitcoins vertrouwd.

Naast voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen aan de digitale valuta. Een van de nadelen van bitcoin is de mate van volatiliteit, doordat de totaalwaarde van het aantal bitcoins slechts 10 miljard euro is kunnen kleine partijen relatief veel invloed uitoefenen op de bitcoin prijs. De laatste jaren neemt dit echter gestaag af en lijkt de bitcoin koers steeds stabieler te worden. Theoretisch gezien, zal deze volatiliteit afnemen naarmate het Bitcoin-netwerk een grotere positie in de markt krijgt en de technologie erachter wordt verbeterd.

De laatste jaren lijkt vooral de blockchain als grote technologische revolutie gezien te worden, verschillende partijen zijn hier mee bezig waaronder het banken consortium R3. Ongetwijfeld biedt de blockchain technologie nieuwe kansen om bestaande markten te revolutioneren, de bitcoin kan in dit opzicht worden gezien als de eerste ‘app’ van de blockchain. Maar wat maakt de blockchain dan zo revolutionair? Wat vooral zo revolutionair is aan de blockchain is het op grote schaal consensus (overeenstemming) bereiken tussen decentrale gebruikers. Normaal zou een derde partij hier tussen staan maar de blockchain technologie maakt de derde partij overbodig. Zonder derde partij zijn transacties sneller en goedkoper. Op dit moment is bitcoin de enige succesvolle app van de blockchain en draait al meerdere jaren zonder ook maar een keer ‘uitgevallen’ te zijn.

Op de vraag: “Waarom is de bitcoin zo belangrijk?” is niet een duidelijk antwoord te geven, de bitcoin is namelijk om er veel redenen erg belangrijk. Voor personen in de wereld zonder toegang tot het financieel systeem biedt de bitcoin een soort van bankrekening, waarop bijvoorbeeld salaris ontvangen kan worden. In veel landen hebben personen wel toegang tot het internet maar niet tot het financieel systeem, zij zijn namelijk niet commercieel aantrekkelijk voor banken en kosten de banken eigenlijk alleen maar geld. Omdat het Bitcoin-protocol neutraal is maakt het niet uit of iemand commercieel aantrekkelijk is – iedereen kan dus deelnemen. Voor de westerse consument is de digitale valuta voor een hele andere reden interessant, bijna iedereen in het westen heeft namelijk gewoon toegang tot het financieel stelsel. Voor de Europeaan kan de bitcoin interessant zijn als belegging en bijvoorbeeld een alternatief zijn voor goud of zelfs de euro in deze onzekere tijden. Naast bitcoin als een belegging is de munt ook interessant en leuk om te gebruiken – het is bijvoorbeeld mogelijk om een gezamenlijke bitcoins wallet aan te maken, zeg maar een gezamenlijke portemonnee waarbij er aan alle deelnemer wordt gevraagd of ze het eens zijn met een betaling.

Wat voor impact de bitcoin precies zal hebben is zelfs na een aantal jaar nog steeds niet helemaal helder, dit was destijds bij het internet evenmin het geval. Wie de bitcoin echter nog steeds afdoet als een bubbel of vergelijkt met de tulpenmanie uit de 16 eeuw doet er wijs aan om de white paper van Satoshi Nakamoto te lezen. Waar denk dat jij de bitcoin een grote impact gaat hebben en op welke manier?

Delen:
Tags

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin