Waarom bitcoins

Er kunnen u veel redenen naar het hoofd gegooid worden om op die vraag te antwoorden. In realiteit zijn er inderdaad verschillende redenen waarom de bitcoin stilaan populair aan het worden is. Het gebruik van bitcoins is relatief makkelijk maar toch eerder beperkt in België, althans tijdens het schrijven van dit artikel.

Wat de bitcoin u te bieden heeft

Bitcoin is geld, digitaal geld dat een waarde heeft en omgezet kan worden in euro’s of gebruikt kan worden om iets kopen. Keren we terug naar het verleden, dan was goud een ruilmiddel dat na verloop van tijd is vervangen door waarde biljetten en uiteindelijk de euro. Euro’s zijn in essentie ook een ruilmiddel.
Wat dacht u voor het eerst toen u het concept e-mail hoorde? Misschien had u nooit gedacht dat dit de post kon vervangen, maar toch is het nu moeilijk om in te beelden hoe we zonder e-mail zouden kunnen leven: een mailtje versturen gaat immers veel sneller dan het posten van een briefkaart: het opmaken van de brief gaat sneller én de verzending komt quasi onmiddellijk toe bij te tegenpartij. In essentie hebben bitcoins dezelfde werking.

Redenen om de bitcoins te gaan gebruiken

Geen tussenpersonen

Bitcoins worden niet op een bankrekening gezet waaruit u betalingen kan ontvangen of versturen: u bent uw eigen bank met bitcoins. Door tussenpersonen uit te schakelen gaan de transacties sneller, eenvoudiger en biedt het ook meer privacy. Hoge transactiekosten zijn dan ook niet het geval bij bitcoins. Wie al eens betalingen heeft uitgevoerd met Paypal weet dat daar kosten aan verbonden zijn. Transacties met bitcoins kosten quasi niets, of zijn in sommige gevallen zelfs volledig gratis.

Omdat u uw eigen bank bent, kunnen uw bitcoins ook niet bevroren worden en zal er u ook geen bankkosten aangerekend worden. Daartegenover staat dan wel dat u zelf moet voorzien in de nodige backups. Eens u uw gegevens kwijt bent (zeker bij offline wallets) wordt het praktisch onmogelijk deze te recupereren.

Privacy

Om bitcoins te bewaren heeft u alleen een bitcoin adres nodig. Een voorbeeld van zo’n adres is: 1FJrymckzosmf4AikyRmqbPpM5YBeYDFR. Niemand ziet uw naam, adresgegevens of leeftijd en als u transacties uitvoert is dat ook niet het geval. De afzender bestaat eveneens uit een adres van cijfers en letters en de transactiegegevens zijn ook versleuteld waarbij u dus enkel cijfers, letters en tekens te zien krijgt.

Een bitcoin transactie

Een voorbeeld van een bitcoin transactie.

Het anoniem aanhouden van een bitcoin adres is dus mogelijk. Bitcoins worden daarom al snel gelinked aan illegale activiteiten. Toch is het mogelijk om te achterhalen wie een bepaald bitcoin adres bezit. Alle transacties worden in een grootboek opgeslagen (de blockchain) en via een IP-adres zou het in principe mogelijk zijn om te achterhalen aan wie een bepaald bitcoin adres toebehoort.

Vrijheid over de grenzen heen

De bitcoin stelt ons in staat om naar de Verenigde Staten te gaan zonder een Amerikaanse dollar in hand te hebben en daar te gaan betalen in de eerste beste winkel. Dat is in essentie wat bitcoin te bieden heeft. Er zijn dus geen geografische belemmeringen omdat bitcoin een wereld valuta is.

De toepassingen beginnen stilaan uitgebreid te worden, steeds meer winkels en/of accepteren bitcoins als betaalmiddel en in een Vlaamse stad als Gent kunt u bij +25 winkels betalen in bitcoin.

Kleine internationale betalingen zijn zeer goedkoop ik bitcoin. Er worden geen torenhoge kosten aangerekend, waardoor de kleine man ook kleine transacties over de grenzen heen kan uitvoeren.

Bitcoins zijn altijd beschikbaar

Wie Amerikaanse dollars wil afhalen in de bank, moet dit tijdens de openingsuren doen. Bitcoins zijn altijd en overal beschikbaar, ook tijdens het weekend.

Bitcoins zijn veilig

In essentie zijn bitcoins veilig. Het feit is dat u bitcoins op meerdere plaatsen kan bewaren, het gebruiksgemak en de encryptie maken van bitcoin een veilig betaalmiddel. De bitcoin zelf en het Bitcoin netwerk is nog nooit gekraakt, wel zijn bitcoin beurzen en online bitcoin wallets in het verleden gekraakt door hackers. Waardoor duidelijk blijkt dat u als bitcoin houder toch aandacht moet besteden aan uw digitale veiligheid.
De bitcoin is een decentrale valuta (geen tussenkomst van derde) en bestaat dus uit heel veel andere gebruikers die bitcoins gebruiken. Hierdoor kan de bitcoin aanzien worden als een veilige en vrije munteenheid, ook mede dankzij de sterke encryptie.

Samenvatting

Met bitcoins kunt u over de grenzen geen, zonder tussenkomt van een bank, te allen tijde betalingen uitvoeren en ontvangen. Het gebeurd rechtstreeks van persoon tot persoon of via een broker als u bitcoins koopt of verkoop. Het duurt normaliter maar enkele minuten wanneer de betaling definitief is en privacy hierbij geboden omdat enkel uw bitcoin adres bekendgemaakt wordt.

Tips

  • De bitcoin koers is heel volatiel en beweegt snel op en neer. De waarde is afhankelijk van vraag en aanbod. Als mensen beginnen te panikeren, dan kunnen ze snel zijn om alles te verkopen wat de prijs naar omlaag duwt.
  • Aanzie bitcoins als een extra spaar gelegenheid, dat meer risico draagt dan je spaarboekje. Investeer daarom alleen geld dat u kunt missen in bitcoins. Het is waar dat er al mensen zijn die er relatief snel rijk mee zijn geworden, maar u kunt de dag van vandaag ook heel snel alles verliezen. Een juiste aanpak is dus vereist.
  • Beveilig uw wallet en versleutel deze. Voorzie voldoende backups want kwijt is kwijt. Zorg ook voor moeilijke wachtwoorden als extra beveiliging: gebruik hoofdletters, cijfers en letters.
  • Van elk bitcoin adres kan het saldo geraadpleegd worden, zorg er dus ook voor dat u verschillende bitcoin adressen hebt. U kan deze allemaal beheren vanuit één bitcoin wallet.
Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin