De bitcoins koers en actuele waarde

De waarde van een de bitcoin wordt bepaald door vraag en aanbod. Er zijn heel veel mensen die geloven in de digitale munt als wettelijk betaalmiddel. Bitcoins hebben de eigenschappen om gedefinieerd te kunnen worden als echt geld:

bitcoin munt

Bitcoin

  • Ze kunnen overgedragen worden en ingeruild worden tegen bijvoorbeeld etenswaren;
  • Ze zijn duurzaam en onmogelijk om te vernietigen. Vernietigen zou pas lukken wanneer alle computers in het netwerk kapot gaan;
  • Ze zijn deelbaar: in theorie oneindig deelbaar, maar in realiteit worden er tot acht decimalen gebruikt;
  • De intrinsieke waarde van de bitcoin is moeilijker in te schatten, maar ze zijn snel transporteerbaar aan lage transactiekosten en de waarde wordt bepaalt ten aanzien van de euro of de dollar.

De prijs van vraag en antwoord wordt bepaald door handelaren/speculanten op de wisselmarkt. Momenteel zijn nog niet alle bitcoins gemaakt (gemined) en dat zou een signaal kunnen zijn dat een bitcoin na verloop van tijd waardevoller zou kunnen worden naarmate het aantal gebruikers groeit, of kan inkrimpen indien de vraag zou dalen. Het valt dus af te wachten.

De bitcoin wisselkoers

Vraag en antwoord bepaald dus voornamelijk de waarde van een bitcoin, maar het berust allemaal op vertrouwen. Hoe meer mensen vertrouwen krijgen in de bitcoin en de mogelijkheden ervan inzien, des te hoger de waarde van een bitcoin kan worden.

De koers is echter heel wisselvallig, maar als u de grafieken bekijkt op lange termijn, dan is de huidige trend wel duidelijk positief. Elk jaar wint de bitcoin aan vertrouwen en groeit de waarde, ook al is er tijdens het jaar een crash. Crashes kunnen wel verklaard worden. Er zijn veel grote speculanten op de markt en het aantal bitcoins is nog relatief klein, waardoor deze speculanten toch enige macht hebben. Als ze hoog verkopen, dan daalt de koers waarna ze nadien opnieuw in grote getallen goedkoop kunnen inkopen. Het is dus verstandig om niet direct mee te gaan in de verkoop of om het juiste moment te kiezen.

Bitcoin wisselkoers per jaar

Hieronder kan je de bitcoin wisselkoers terugvinden van het voorbije jaar:

Bitcoin koers

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin