Verschil ‘Proof of Work (POW)’ en ‘Proof of Stake (POS)’.

Bovenstaande termen heb je misschien al eens gezien bij een cryptomunt. Blackcoin bijvoorbeeld is POS (proof of stake), terwijl Bitcoin werkt volgens de methode van POW (proof of work). Maar wat betekend dit nu?

Proof of Work (PoW)

Proof of Work is het werkingsmechanisme bij Bitcoin. Het is eenvoudig om uit te leggen en het concept te begrijpen. Wie reeds een beetje bijgelezen heeft over het minen van bitcoins, weet dat er een groot aantal computer met elkaar verbonden zijn. Miners vinden antwoorden op moeilijke puzzels en krijgen daar een vergoeding voor, namelijk bitcoins.

Wanneer er transacties worden uitgevoerd, dan moeten deze ook gecontroleerd en geverifieerd worden. Dit gebeurd door de miners en meestal wordt automatisch een kleine fee afgehouden om deze miners hiervoor te vergoeden.

Bitcoin transacties worden in blokken gebundeld en verbonden met het netwerk. De beveiliging wordt gegarandeerd door de snelheid van alle computers die verbonden zijn met het netwerk. Geen enkele computer is zodanig snel dat ze dit kan overtreffen. Valt er een computer weg, dan worden de berekeningen uitgevoerd door een andere computer in het netwerk: Elke computer (of miner) gaat dus verder op hetzelfde stukje code.

Doordat de computers van de miners hierdoor intensief werk moeten leveren, om nieuwe blokken te vinden of door transacties te controleren en verifiëren wordt er gesproken van de ‘Proof of Work’-methode. Ondertussen creëert de rest van het netwerk constant nieuwe puzzels.

Concreet kunnen we stellen dat het basisidee achter ‘Proof of Work’ een stukje data is dat geproduceerd wordt en die aan bepaalde criteria moet voldoen, waarvoor werk moet uitgevoerd worden (omdat het tijd en energie opslorpt) door de miners in het netwerk.

Proof of Stake (PoS)

Proof of Stake (PoS) is een relatief nieuw concept, dat bekend is geworden nadat Blackcoin werd geïntroduceerd. Het moet een alternatief bieden op het bovenstaande ‘Proof of Work’-concept.

In plaats van het reguliere minen, waar gezocht wordt naar een moeilijk te vinden ‘nonce’ om een block de juiste eigenschappen te geven, worden in een PoS systeem blocks ondertekend met adressen die een bepaalde hoeveelheid en leeftijd aan coins vertegenwoordigen.
Het algemene idee is dat hoe meer coins je hebt, hoe vaker je een PoS block kunt aanmaken. Daarnaast telt de ‘leeftijd’ van de coins mee, dat wil zeggen hoe lang ze al op een bepaald adres staan. Meestal is het product van aantal coins en leeftijd wat bepaalt wanneer een PoS block gemaakt mag worden.

Proof of Stake: voordelen.

Het systeem kent wel een aantal voordelen ten opzichte van Proof of Work. In de eerste plaats is er geen speciale apparatuur nodig. Het bezitten van een wallet op je laptop of computer volstaat om het te laten werken. Het voordeel hierbij is dan ook dat het energieverbruik veel lager ligt omdat ook de werklast veel kleiner is.

Het systeem is ook gemaakt om coins voor langere tijd op te slaan en minder om te besteden. Noem het misschien wel een spaarboekje voor je digitale valuta. Jaarlijks wordt een interest verkregen van 1% voor het houden van je POS-coins. Dit zijn dan ook de enige nieuwe munten die worden aangemaakt. Het uitgangspunt bestaat erin dat als de munten veel minder verkocht worden en in het bezit blijven, dat de waarde over tijd kan groeien omdat er geen munten meer kunnen bijgemaakt worden.

Proof of Stake: nadelen.

De leeftijd van coins telt mee en bevordert het ‘hoarden’ van coins meer dan een ander systeem. Een ander nadeel is dat er bij PoS geen kosten zijn om een fork van de blockchain te ondersteunen. Als er een fork plaatsvindt, dan kan iemand met een custom wallet op beide takken van de fork PoS blocks minen, waardoor het economisch gunstig is om niet te kiezen voor een tak boven de andere.
In een PoW systeem kan een miner alleen meerdere takken steunen als hij z’n rekenkracht verdeelt over beide. Dit betekent dat de winst die een miner haalt per tak omlaag gaat, waardoor het economischer is voor de miner en het netwerk om snel tot een consensus te komen over de winnende tak.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin