Verdachten vervolgd voor ‘Big Bitcoin Heist’ in IJsland

De politie in IJsland heeft zeven personen aangeklaagd voor samenzwering, inbraak en diefstal wegens het beroven van mining faciliteiten in de regio. De aanklagers belasten de verdachten met meer dan $ 871.000 aan gestolen goederen. De individuen worden daarnaast vervolgd voor $ 1,7 miljoen aan schadevergoeding door drie afzonderlijke mining bedrijven.

In april arresteerde de Amsterdamse politie een man genaamd Sindri Thor Stefansson vanwege zijn connectie met het stelen van miljoenen dollars aan bitcoin mining uitrusting in IJsland. Nu worden Stefansson en zes andere personen beschuldigd van wapenbezit, drugsbezit en diefstal van in totaal meer dan $ 2 miljoen aan mining apparatuur.

Stefansson en zijn handlangers pleegden hun eerste overval op 5 december 2017, toen ze 100 mining rigs bij Algrim Consulting stalen. De groep probeerde vervolgens in korte tijd drie keer te stelen van Borealis Data Centre (BDC), maar slaagde daar niet in door alarmmeldingen. Een beroving van het VK datacenter in Borgarnes was echter wel succesvol, waarbij 28 Bitmain Antminers werden buitgemaakt.

Op 16 januari 2018, laten de IJslandse aanklagers weten, beroofde de bende de Advania mines. Daar werden 225 volledig functionele Bitmain mining rigs gestolen. Rapporten geven aan dat een ‘inside man’ de dieven voorzag van een beveiligingscode en een plattegrond. Deze overval was de grootste van de groep en de overval zou urenlang hebben geduurd.  

De politie van IJsland arresteerde twee leden van de bende op 1 februari 2018, waarna de politie in staat was de overige groepsleden op te sporen. Een IJslandse jurist legt uit dat de openbare aanklagers samenwerken met de private advocatenkantoren die door de miners zijn ingehuurd. Stefansson en de overige mannen worden vervolgd voor de succesvolle overvallen bij Algrim Consulting en Advania mines, maar zullen mogelijk ook aangeklaagd worden voor de inbraakpogingen bij BDC.

De periode waarin de overvallen plaats hebben gevonden viel samen met enorme koersstijgingen en ‘all-time highs’ in de crypto wereld. De miners verloren dus niet enkel apparatuur, maar ook aanzienlijke mining opbrengsten.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin