Venezuela en Argentinië kopen massaal Cryptocurrency

Bitcoin is in Argentinie en Venezuela ongewoon populair. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de handelsactiviteiten op Localbitcoins. Beide Zuid-Amerikaanse landen hebben een gestage toename laten zien op het gebied van cryptocurrency. Dit zijn de directe gevolgen van de stijgende inflatie en onrustige economieën. Maar is deze plotselinge stijging ook het bewijs dat de twee landen juist op de dip kopen?

Wat gebeurt er in Venezuela?

Kijkend naar de cijfers vallen er een paar dingen op, namelijk dat pas in het tweede kwartaal van dit jaar bitcoin aankopen begonnen te stijgen. Ook valt de astronomisch stijging op in het volume van 17 miljoen naar meer dan 3 miljard. Dit kunnen we zien in de onderstaande BTC/Bolivar grafiek op Localbitcoins.

Bovenstaande komt waarschijnlijk door een gebrek aan kennis, vertrouwen of middelen om cryptovaluta te kopen. Maar naarmate de economische situatie verslechterde en de nationale valuta van de ene dag op de andere daalde, nemen steeds meer Venezolanen hun rijkdom in bescherming.

Terwijl de westerse wereld in paniek is door de dalende crypto markt, is het voor Venezolanen nog steeds een betere optie dan hun nationale munt. Ze gebruiken bitcoin om hun vermogen te beschermen, ondanks dat de waarde daalt.

Volume blijft toenemen

De recente piek in Localbitcoins zou kunnen betekenen dat er meer mensen instappen omdat een lagere prijs het kopen van bitcoins toegankelijker maakt.

Rodrigo Marques, CEO van het grootste crypto bedrijf van Zuid- Amerika Atlas Quantum zegt hierover:

Kijk naar de landen in Zuid-Amerika, vooral Venezuela en Argentinië. Het is heel moeilijk voor mensen om geld buiten deze landen te verplaatsen en mensen zien Bitcoin als een manier om hun investeringen te beschermen. Het gaat dus niet alleen om het feit dat het sneller en stabieler is, maar het maakt het mogelijk dat sommige mensen daadwerkelijk kunnen houden wat ze bezitten en hun rijkdom kunnen beschermen.

Cryptocurrency in Argentinië

Argentinië verkeert in een vergelijkbare situatie en ook Argentijnen gebruiken cryptocurrency om hun vermogen tegen inflatie te beschermen. Er komt een versoepelde regelgeving op het gebied van Bitcoin geldautomaten in Argentinië. Dit kan ervoor zorgen dat er maar liefst 4.000 apparaten komen, nu zijn dit er nog maar twee. Volgens Reuters zal dit naar verwachting tegen het einde van het jaar echter oplopen tot 30.

Argentinië ondergaat nog geen humanitaire crisis zoals Venezuela. Maar het land is echter geen vreemdeling van hoge inflatie. En deze inflatie kan al bijna worden gedefinieerd als hyperinflatie, omdat verwacht wordt dat deze tegen het einde van het jaar 40 procent zal bereiken. Bovendien heeft de Argentijnse peso in 2018 alleen al meer dan 50 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar verloren. Dit maakt het extreem moeilijk voor Argentijnen om buitenlandse goederen te kopen, het land te verlaten of hun rijkdom te beschermen.

In tegenstelling tot Venezuela dat nog relatief nieuw is voor cryptocurrencies heeft Argentinië een langere geschiedenis op het gebied van cryptocurrency. Maar net als bij Venezuela lijkt het erop dat de dip van de week van 24 november de reden was om meer te gaan kopen.

Zijn Argentijnen en Venezolanen echt de dip aan het kopen?

Dat is zeker mogelijk. Maar de opleving lijkt echter ook samen te vallen met de meest invloedrijke Bitcoin- en Blockchain-conferentie in Latijns-Amerika op 6 december in Santiago, Chili. Namelijk de LA Bit Conf. Zoals we in het verleden hebben gezien stijgt de vraag van bitcoin tijdens een evenement of een aankondiging.

Bovendien zien we in Chili dat er ondanks een veel lager handelsvolume in de eerste week van december, een enorme opleving in het volume was die samenvalt met het evenement.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin