Venezolanen moeten de Petro gebruiken om paspoorten te kopen

De internationale nieuwsdienst Reuters heeft onlangs een nieuw artikel gepubliceerd over Venezuela. Ze melden dat de regering heeft besloten om enkel de zelfbedachte cryptomunt Petro te accepteren als betaling voor paspoorten. Hierdoor wordt het extra moeilijk om het land, wat momenteel in een economische crisis verkeerd, te verlaten. De nieuwe migratie-politie gaat namelijk ook de 72 toegangen tot het land controleren, zoals die bij de grenzen, havens en luchthavens.

Vice-president Delcy Rodriguez kon nog geen uitspraak doen over de reden waarom deze veranderingen werden doorgevoerd, maar het is bekend dat de regering zich zorgen maakt over een massale uittocht van inwoners. Het VN-vluchtelingenagentschap (UNHCR) schat in dat maar liefst 5.000 mensen per dag het land verlaten. De tekorten in het land lopen op en bedreigen de levens van honderdduizenden Venezolanen. De regering is insolvabel en de waarde van de plaatselijke fiat-valuta gaat met een verbazingwekkende snelheid omlaag.

De vereiste om een paspoort met Petro te kopen laat het laatste sprankje hoop van de burgers in rook opgaan. Het nieuwe prijsmodel gaat vanaf volgende maand van kracht, maar er is niet bekendgemaakt hoe burgers de cryptocurrency moeten kopen. Er is nog steeds geen bewijs van een werkende blockchain voor de Petro of ook maar enige aanwijzing dat deze vrij verhandeld kan worden op internationale cryptocurrency beurzen.

Als we de White Paper van het Venezolaanse project moeten geloven, dan is één Petro gelijk aan één vat olie. Kijkend naar de data van het Ministerio del Poder Popular de Petróleo, is één vat Venezolaanse olie momenteel $ 74,90 waard. Dit zou betekenen dat de prijs van een paspoort minimaal $ 149,80 is. Aangezien het minimumloon van Venezuela na de recente prijsstijgingen ongeveer op $ 30 per maand ligt, zou het vijf maanden duren voordat iemand genoeg geld heeft om een paspoort te kopen.

Het meest waarschijnlijke scenario als gevolg hiervan is dat er een zwarte markt voor paspoorten en de daarbij behorende mensenhandel zal ontstaan, allemaal terwijl Venezuela juist het weggaan van de inwoners wilt blijven bestrijden.

Delen:

Bas is het BitcoinBelgië team komen versterken in januari 2017. Hij is dol op schrijven en crypto. Dit doet hij het liefst vanaf een strand ergens in een land ver weg. Reizen is namelijk zijn andere passie. Gelukkig is de cryptomarkt 24/7 dus kan hij je op de hoogte houden van het laatste nieuws, ook al bevindt hij zich met regelmaat in een andere tijdzone!

Bezoek mijn Linkedin