Waar komen Bitcoins vandaan?

Dit is misschien het belangrijkste artikel op de site, om beter te leren begrijpen hoe Bitcoin werkt ‘achter de schermen’.

Het zal je al duidelijk geweest zijn dat bitcoins volledig digitaal zijn. Om het systeem in stand te houden, wordt op iedere computer die verbonden is in het netwerk, een digitaal bestand opgeslagen. Vandaar ook de reden dat als je de desktop wallet Bitcoin-QT gebruikt, eerst heel lang moet synchroniseren met het netwerk. Klik hier om te leren hoe je een Wallet aanmaakt.

bitcoin netwerk

Bitcoin netwerk

De bestanden op zich zijn geen geld waard, maar de inhoud wel omdat we erin geloven dat het waarde kan hebben. Dat is ook het geval bij de Euro of de Dollar.

Bitcoins verzenden

Wanneer bitcoins verzonden worden, dan zal dit langs het netwerk passeren. Computers in het netwerk confirmeren die betaling en slaan daarvan een kopie op in het ‘boek’, namelijk het digitaal bestand. Dit wordt dan doorgegeven naar de andere computers in het netwerk. De beveiliging gebeurd op basis van wiskundige functies.

Het hele systeem wordt dus niet beheerd door een bank, of een centrale instelling, maar door iedere persoon die verbonden is met het netwerk.

Bitcoins verzenden: werking

Stel dat je 5 bitcoins aan iemand wil verzenden, dan is dat een eenvoudige transactie. Iedere computer (of ‘node’ zoals men deze noemt) slaat deze transactie op. Controle is belangrijk: hoe weten we dat deze Bitcoins niet eerder zijn doorgestuurd door iemand anders?

Bitcoins hebben een soort wachtwoord nodig, dit noemt men een digitale handtekening. Het bewijst de authenticeit van de transactie, door middel van een wiskundig algoritme dat er voor zorgt dat het dubbel uitgeven van een bitcoin niet mogelijk is.

De digitale handtekening werkt door twee verschillende sleutels te gebruiken: een persoonlijke, private sleutel en een tweede aparte sleutel die dan publiekelijk te zien is. Als je een transactie doet aan iemand, dan ziet de rest van de wereld louter een lange reeks met cijfers.

Jouw Bitcoinadres bestaat uit een private sleutel en een publieke sleutel. De publieke sleutel geef je door aan andere, zodat ze geld bitcoins kunnen storten op jouw Portemonnee.
De digitale handtekening voor de transactie wordt gevormd aan de hand van jouw private sleutel. Op die manier kunnen de computers in het netwerk ook controleren of deze bitcoins uit jouw eigendom komen en valide zijn.

Bitcoins en anonimiteit

Uit bovenstaande tekst kan je al afleiden dat Bitcoin-transacties alleen zichtbaar zijn door een reeks rare tekens, cijfers en letters en zodoende een groot stuk anonimiteit kunnen waarborgen.
Als je dan Bitcoin beheerd door middel van een tool dat je IP-adres verbergt, dan ben je geheel anoniem.

De blockchain

Het systeem ordent alle transacties door deze in een groep te plaatsen dat men blocks noemt. Alle blokken worden met elkaar gelinkt door ze in een blockchain te plaatsen.

Elke blok heeft een verwijzing naar het vorige blok, zodat je in theorie kan teruggaan naar de allereerste groepen van transacties die ooit werden gedaan.

bitcoin werking

Bitcoin werking

Elke node (elke computer in het systeem) kan een lijst verzamelen met niet geconfirmeerde transacties in een blok en deze doorspelen aan alle andere computers in het netwerk. Op die manier wordt een voorstel geformuleerd hoe de volgende block in de blokketen moet beginnen. Aangezien vele transacties in verschillende volgorden kunnen toekomen, is het moeilijk om op de volgorde te speculeren.

Elk blok moet dus voorzien zijn van een antwoord op een speciaal wiskundig probleem. Om dit te kunnen verwezenlijken, zullen computer de volledige tekst van een blok doorlopen met een bijkomende gok tot een oplossing gevonden is. Dit noemt men dan de cryptografische hash.

Wanneer een oplossing gevonden is, dan kan een block worden doorgestuurd en wordt daarvoor een vergoeding ontvangen dat men uitdrukt in bitcoins. Dit is dan ook hoe ‘minen’ van bitcoins ontstaan is: men ontwikkeld hoe langer hoe meer gespecialiseerde computers om die wiskundige formules op te lossen en om beloningen te kunnen innen.

Dubbele uitgaves in de blokketen

Blockchain

Blockchain

Zoals hierboven beschreven, zal elke blok een verwijzing hebben naar het vorige blok. Dit wordt weergegeven door een code, de ‘hash’ die uniek is zoals een vingerafdruk; Hierdoor wordt het onmogelijk om een ‘valse blok’ te maken die wordt gebruikt om een ongeldige betaling door te voeren aan iemand anders. Wanneer dit toch gebeurd, dan zal de betaling (de transactie) niet geconfirmeerd kunnen worden door het systeem. Een betaling zal in de meeste gevallen slechts doorgaan wanneer er 6 confirmaties zijn gebeurd. Daarom kan het soms een 10-tal minuten duren alvorens de tegenpartij de Bitcoins in zijn portemonnee ter beschikking heeft.

Waar komen bitcoins vandaan?

Nu weet je ondertussen hoe het geld wordt getransfereerd door middel van digitale handtekeningen en hoe de blokketen deze transacties beschermd.

Voor elke blok dat gevonden wordt, wordt een beloning gegeven. Daarom noemt men dit ook ‘minen’ of delven van bitcoins. De ware bedoeling daarvan is natuurlijk om transacties te verifiëren en de blokketen te bewaren. Elke 4 jaar zal de beloning gehalveerd worden, tot er geen Bitcoins meer zijn. In totaliteit worden er ongeveer 21 miljoen bitcoins gemaakt.

Soms zie je dat je een beetje transactiekosten moet betalen. Dit moet je doen om sneller de nodige confirmaties te verkrijgen. Deze transactiekosten gaan dan naar de Delvers als aanvulling op de vaste beloning per blok die ze oplossen. Als er transactiekosten op zijn, zullen deze niet snel genegeerd worden. Besluit je een betaling door te voeren zonder een kost, dan kan het weken aanslepen voor alle confirmaties bekomen zijn! Lees hier meer over het delven van bitcoins.

Bitcoins zullen dus nooit echt 100% gratis zijn, maar in vele gevallen wel goedkoper dan een banktransactie. Hierbij denken we dan aan Amerika waar men per transactie wel een kost moet betalen. Dit maakt Bitcoins ook zo aantrekkelijk voor sommige landen.

Werking van bitcoins: video

Bovenstaande uitleg is min of meer een samenvatting van wat in de video wordt verteld. Misschien vind je het nuttiger om de video zelf eens te bekijk. Dat kan hieronder:

 

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin