Uitgelegd: Qtum

The Blockchain Made Ready for Business

In de rubriek uitgelegd nemen we elke week een kijkje naar de nieuwste cryptocurries. Deze week kijken we naar het project Qtum.

Wat is Qtum?

Qtum is een hybride blockchain-project onder leiding van de Qtum stichting gevestigd in Singapore. Het project is vrij ambitieus, Qtum combineert namelijk een aantal bestaande technologieën:

  1. De Bitcoin Core-technologie. Met name het UTXO transactie model;
  2. Het Proof-of-Stake (Pos) concept;
  3. Een netwerk van Oracles;
  4. Ethereum Virtual Machine, voor het opzetten van slimme transacties ofwel contracten.

Door een gewijzigde Bitcoin Core-infrastructuur te combineren met een intercompatibele versie van de Ethereum Virtual Machine (EVM), combineert Qtum de betrouwbaarheid van Bitcoin’s onfeilbare blockchain met de eindeloze mogelijkheden die door slimme contracten worden geleverd.

Qtum is ontworpen met stabiliteit, modulariteit en interoperabiliteit in gedachten, en is de voornaamste toolkit voor het opbouwen van vertrouwde gedecentraliseerde toepassingen, geschikt voor zakelijke doeleinde. De hybrid nature, in combinatie met een Proof-of-Stake consensusprotocol, maakt het mogelijk voor Qtum-applicaties om compatibel te zijn met de bestaande blockchain-ecosystemen, terwijl Qtum native ondersteuning biedt voor mobiele apparaten en IoT-apparaten.

Smart Contracts that Mean Business

Qtum is compatibel met bestaande Ethereum-contracten en Bitcoin gateways, en zal achterwaartse compatibiliteit behouden, zelfs als het systeem wordt bijgewerkt. Qtum breidt de Bitcoins ‘Script’ taal uit zodat het functioneert als een voertuig om code te vervoeren naar Qtum’s versie van de EVM. Hiermee is het nu mogelijk om slimme contracten uit te voeren en gedecentraliseerde toepassingen eenvoudig en veilig uit te voeren in omgevingen die eerder buiten bereik waren voor turing-complete blockchains, waarbij de eindeloze mogelijkheden van slimme contracten gecombineerd worden met de stabiliteit en volwassenheid van de bitcoin ecosysteem.

Delen:
Tags

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin