Uitgelegd: Bitcoin Gold (BTG)

Iedereen die bitcoin (BTC) bezit zal binnenkort de nieuwe cryptocurrency bitcoin gold (BTG) kunnen claimen. Vanaf blok 491.407 op de bitcoin blockchain wordt een andere alternatieve versie van het protocol gelanceerd, wat resulteert in een variant die bekend staat als bitcoin gold. Ondanks dat de hard fork heeft plaatsgevonden is het nog niet zeker of de gebruikers hun bitcoin gold kunnen claimen. Naar alle waarschijnlijkheid zal ‘het gewone publiek’ pas op 1 november toegang krijgen tot bitcoin gold.

Het project, dat de technologie van bitcoin wil verbeteren door te veranderen hoe de concurrentie voor beloningen wordt verricht, is de tweede die sinds augustus wordt gelanceerd via een zogenaamde “hard fork”.

Wat is een fork?

Een “fork” is een verandering in de software van de digitale valuta die twee aparte versies van de blockchain maakt met een gedeelde geschiedenis. Forks kunnen tijdelijk zijn, een paar minuten duren of kunnen een permanente splitsing zijn in het netwerk waardoor twee afzonderlijke versies van de blockchain worden gemaakt. Als dit gebeurt, worden er ook twee verschillende digitale valuta’s gecreëerd, bijvoorbeeld bitcoin en bitcoin gold. In de afbeelding hieronder zie je dat branch A en branch B dezelfde “common blockchain” delen, ofwel dezelfde geschiedenis van transacties. Uiteindelijk gaan de branches echter als zelfstandige blockchains verder.

Wat ongetwijfeld veel beleggers en investeerders zich afvragen is wat de fork voor invloed heeft op de huidige bitcoin koers. Het antwoord hierop: niemand die het weet. Wat een bitcoin gold waard gaat zijn ligt aan veel verschillende factoren en wat een fork voor invloed heeft op de prijs van een “normale” bitcoin is ook onduidelijk. Belangrijker is dat je bitcoins in een wallet staan waar je zelf de private keys van bezit, dit is dus niet het geval als je jouw bitcoins bij een exchange hebt staan. Goede voorbeelden van wallets waar je de private keys bezit zijn de hardware wallets Ledger Nano S en Trezor, maar ook software wallets zoals Copay en Electrum.

Wat is bitcoin gold?

In het kort heeft bitcoin gold twee doelen:

  1. Ten eerste wil bitcoin gold veranderen hoe mining werkt door het zo te maken dat de meest krachtige mining apparatuur (ASICs genoemd) niet meer gebruikt kunnen worden.
  2. Ten tweede wil bitcoin gold meer mensen naar het het nieuwe ‘systeem’ trekken en zo het netwerk vrij te maken van grote bedrijven die op dit moment veel invloed hebben op het decentrale netwerk.

Inplaats van bitcoin te scalen, zoals (deels) het doel achter SegWit en BCH, probeert bitcoin gold het protocol lichtelijk aan te passen en zo bitcoin “opnieuw” decentraal te maken. De personen achter bitcoin gold hebben als doel om bitcoin opnieuw uit te vinden. Bitcoin gold heeft een nieuw mining algoritme wat tot op zekere hoogte bestand is tegen ASIC. Hierdoor zouden kleinere miners weer mee kunnen gaan doen aan het mining proces met ‘normale’ processors of videokaarten. En het idee is dus dat bitcoin gold daarmee weer meer in de richting komt van hoe de bedenker het ooit bedoeld had. Alle bitcoin-eigenaren ontvangen de cryptocurrency, bezit je bijvoorbeeld 1 BTC dan krijg je ook 1 BTG.

De bitcoin gold hard fork is controversieel om meerdere redenen. Ongeveer 1 procent van de totale bitcoin gold munten zal worden gegenereerd voordat de blockchain publiek beschikbaar is, de 1% zal worden gebruikt om het bitcoin Gold Development Team te betalen.

Hoe claim je bitcoin gold?

De komende tijd zal moeten blijken of er genoeg ondersteuning is voor bitcoin gold. Als dit het geval is zal bitcoin gold waarschijnlijk een zogenaamde altcoin worden zoals de litecoin. Ben je niet van plan je bitcoins te verkopen dan raden we je aan om ze rustig in je wallet te laten staan. De komende tijd zullen er handleidingen gepubliceerd worden die stap-voor-stap uitleggen hoe je een splitsing maakt tussen beide balansen en munten en hoe je dus jouw bitcoin gold munten kan claimen. Verschillende wallets zoals Trezor hebben al aangegeven ondersteuning te bieden voor BTG, het artikel hierover is hier te lezen.

Stonden jouw bitcoins op een exchange zoals Coinbase of Kraken tijdens de hard fork (in de nacht van 24 oktober)? Dan ben je afhankelijk van het platform of je jouw bitcoin gold gaat krijgen.

 

* Dit artikel is onderhevig aan veranderingen in de komende 24 uur. Laatste update 10:55, 24 oktober 2017.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin