Bitcoins veilig bewaren: Trezor inleiding
Een van de moeilijkste dingen aan bitcoin is om de technologie voldoende te begrijpen zodat u in staat bent om uw bitcoins veilig op te slaan. Wist u immers al dat bitcoins niet worden opgeslagen op de harde schijf van een computer, maar dat uw computer louter de sleutels bewaren die u toegang geven tot uw bitcoins? De bitcoins zullen altijd op het netwerk beschikbaar blijven, uw computer is louter een manier om er aan te kunnen.Een private sleutel is moeilijk om te onthouden, maar u mag deze nooit verliezen of u bent de toegang tot uw bitcoins kwijt. Een programma op de computer helpt u hiermee maar als uw computer niet veilig genoeg is en bijvoorbeeld malware bevat, dan bestaat er een groot risico dat iemand toegang tot uw bitcoins kan hebben.
Andere mensen zullen een paper wallet gebruiken wat op zich een goede manier is om uw bitcoins te beveiligen, maar wie vaak een transfer wil doen zit wel met het probleem dat u telkens na een uitgaande transfer van bitcoins een nieuwe paper wallet moet aanmaken. Om de bitcoins te verzenden moet u immers de private sleutel inlezen en vanaf dat moment is de beveiliging immers niet meer optimaal. Paper wallets zijn wel een goede manier om uw bitcoins voor langere tijd op te slaan, het zogenaamde ‘cold storage’.
Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van een lokale wallet zoals Copay maar dan bent u afhankelijk van de veiligheid van de computer. U zal wel bij de aanmaak van uw portemonnee een private sleutel kunnen downloaden die in een ander programma kan inlezen, maar er is aanzienlijk meer risico aan verbonden. Wallets die gebruikt worden om vaak bitcoins te ontvangen of verzenden noemt men ook wel ‘hot wallets’.
Het mag duidelijk zijn dat het bewaren van bitcoins op de wisselbeurzen ook geen veilige optie is, tenzij u natuurlijk actief bezig bent met traden. Vergeet echter niet dat zo’n exchange ook failliet kan gaan of gehackt kan worden en van de ene dag op de andere offline kan gaan zodat u nooit meer aan uw bitcoins kan komen. Voorzichtigheid is altijd geboden.
De Trezor: hardware wallet in zakformaat
Hardware wallets zijn relatief nieuw die aan het rijtje kunnen toegevoegd worden met mogelijkheden om bitcoins op te slaan. De bedoeling is om de beveiliging van de paper wallets (cold storage) te combineren met het gebruiksgemak van een wallet die vaak gebruikt kunnen worden (hot wallets).
De meest gekende en populaire hardware wallet is de Trezor. De Trezor is een toestel dat los staat van het internet en uw private sleutels zal opslaan. Er zit een USB-kabel bij het toestel zodat u de Trezor kan verbinden met een computer en een wallet kan aanmaken op de website mytrezor.com
De Trezor zal een ‘seed’ aanmaken van 12, 18 of 24 willekeurige woorden. U zal deze zien verschijnen op het kleine scherm. Het is de bedoeling dat u deze woorden opschrijft en vervolgens veilig bewaard. Ze mogen het internet niet bereiken en worden gebruikt om uw private sleutel te herstellen als de Trezor ooit verloren raakt.
Als extra veiligheid kan u ook een PIN code instellen. Deze PIN-code zal u moeten intikken wanneer u uw bitcoins wilt verzenden. Als iemand toch aan uw Trezor komt, dan zal hij al twee persoonlijke zaken moeten kennen: de ‘seed’ en de PIN-code.
Als uw computer geïnfecteerd is met malware of er is een zogenaamde keylogger aanwezig (waardoor anderen kunnen zien wat je intypt) dan heeft Trezor daar een oplossing voor:dDe volgorde van de cijfers om je PIN code in te geven veranderen steeds. U ziet op het scherm op mytrezor.com enkel vraagtekens staan. Op de Trezor staan de cijfers waarmee deze corresponderen zodat u toch weet op welke vraagtekens u moet klikken om het wachtwoord in te geven.
Meerdere ontvangstadressen aanmaken via uw wallet is ook mogelijk, zoals je dat nu ook kan bij andere wallets. Uw private sleutel die de Trezor opslaat, kan dus gebruikt worden om verschillende adressen te beheren. Hoe meer tijd er voorbijgaat, hoe meer hardware wallets functionaliteiten aanbieden om ook de Trezor daarmee te gebruiken. U hoeft u dus weinig zorgen te maken als uw Trezor kapot zou gaan.
De kostprijs van een Trezor bedraagt 99 Amerikaanse dollar, je kan dit uiteraard betalen met bitcoins.
➥ Klik hier om de Trezor te bekijken of te kopen.
De Trezor werd gemaakt door SatoshiLabs, een bedrijf uit Praag dat opgericht werd in 2013. De software is open-source en te bekijken op GitHub. Alleen de zogenaamde “bootloader” is code die enkel het bedrijf weet maar werd ondertussen bestempeld als veilig zonder dat er achterdeurtjes zijn.
Wie dus van plan is om bitcoins te kopen (om voor lange en zelfs korte termijn te bewaren) en toch schrik heeft omtrent veiligheid kan overwegen om een Hardware Wallet zoals Trezor aan te schaffen.
[su_note]➥ Bekijk hier handige instructies om de Trezor te gebruiken[/su_note]
[su_note]➥ Klik hier om de Trezor te bekijken of te kopen[/su_note]
Wie graag Trezor vergelijkt met andere mogelijkheden heeft zeker nut aan volgende afbeelding: