Bitcoins veilig bewaren: Trezor werkwijze
In een vorig bericht kon je reeds lezen dat bitcoins veilig bewaren geen makkelijke oplossing is. Sinds kort hebben we kennis gemaakt met Trezor, een hardware wallet in zakformaat die de veiligheid van een Paper Wallet combineert met de beschikbaarheid van een Hot Wallet zodat bitcoins besteden ook eenvoudig verloopt. Graag gaan we dieper in op de Trezor zodat je zelf kan leren hoe eenvoudig het wel is om hiermee te werken.
[su_note]➥ Nog geen Trezor gekocht? Klik hier om de Trezor te bekijken of te kopen.[/su_note]
De Trezor kopen en ontvangen
Een Trezor kopen is vrij eenvoudig. Nadat je de order hebt geplaatst heb je 6 uren tijd om een betaling uit te voeren met Bitcoin. Tijdens die periode moeten er ook voldoende confirmaties zijn maar dat mag in principe geen probleem vormen. Van zodra de order werd uitgevoerd krijg je ook per mail een link om in te loggen zodat je de status stap voor stap kan volgen. Eens de betaling is bevestigd zal dat daar ook vermeld staan.
Het kan zijn dat de status enkele dagen ‘On Hold’ staat, maar hier hoef je je geen zorgen om te maken. In ons geval duurde het vier dagen (inclusief weekend) alvorens we een mailtje ontvingen dat de Trezor verzonden was en twee dagen later ontvingen we het pakketje al per post.
De Trezor: eerste indruk
Wat ons direct opviel was hoe klein de Trezor werkelijk was. Je ziet de foto’s maar tot het moment dat je deze effectief in handen hebt kan je je er geen exacte voorstelling van maken. Alles zat in een klein doosje dat verzegeld is. Merk je op bij jouw bestelling dat de zegel gebroken is, dan neem je het best contact op met SatoshiLabs (het bedrijf achter de Trezor) omdat de veiligheid anders niet meer kan gegarandeerd worden.

Trezor inhoud
De Trezor gebruiken: eerste keer
Het eerste wat je moet doen is de Trezor aansluiten op je computer via de meegeleverde USB-kabel. Vervolgens zal je moeten surfen naar de website mytrezor.com waar je direct een berichtje zal zien staan met de vraag om de Trezor Browser Plugin te downloaden. Hierdoor kan het toestel verbinding maken met de online service van Mytrezor.
Na de installatie van de plugin is het mogelijk dat er gevraagd wordt om de firmware te updaten. Volg eenvoudig de instructies op het scherm en dat zou geen probleem mogen zijn. Bekijk zeker ook de video onderaan deze pagina als je dit stuk liever uitgebreid ziet alvorens je zelf aan de slag gaat.
Eens de firmware werd geüpdatet, kan je opnieuw de instructies op het scherm volgen om een Portemonnee aan te maken. Je kan eerst een label aanmaken (zoals ook het geval is bij Blockchain.info) en als je verder gaat bij advanced settings kan je alle beveiligingsopties instellen. Daar zal de eerste keer gevraagd worden om de ‘recovery seed’ aan te maken. Wat beveiliging betreft kies je best voor 24 woorden. Hiermee kan je je bitcoins toch herstellen, zelfs als je Trezor stuk gaat.
De volgende opties in het rijtje zijn:
➥ Het instellen van een PIN-code.
➥ Het instellen van een passphrase.
Na het instellen van de PIN-code zal op je Trezor toestel de ‘seed’ zichtbaar zijn. Deze woorden dien je op te schrijven, bijvoorbeeld op het meegeleverde papiertje. Nadien kan je de ‘passphrase’ instellen. Een ‘passphrase’ is dan eigenlijk een gewoon wachtwoord dat kan bestaan uit een woord of cijfers en letters.
Ideaal aan de Trezor is dat je deze meerdere keren kan instellen met verschillende wachtwoorden. Je kan op die manier een dummy account aanmaken waarop er slechts enkele ‘bits’ beschikbaar zijn. Stel dat iemand je kwaadwillig deze wachtwoorden wilt ontfutselen (bijvoorbeeld fysiek geweld) dan kan je steeds een alternatief wachtwoord meegegeven en kan die persoon alleen het account zien met de kleine hoeveelheid aan bits. Hij zal geen vermoeden hebben dat er een ander account is omdat je hem een werkend wachtwoord heeft meegegeven.
[su_note]→ Nog geen Trezor gekocht? Klik hier om de Trezor te bekijken of te kopen.[/su_note]
Nadat de Trezor werd ingesteld
Wanneer de Trezor configuratie achter de rug is, kan je inloggen op je Wallet en zal je een scherm te zien krijgen die vergelijkbaar is met volgende afbeelding:
Aan de linkerkant kan je je verschillende accounts zien. Je kan een nieuwe aanmaken van zodra er een transactie heeft plaatsgevonden op de eerste. Bitcoins ontvangen of verzenden is heel eenvoudig en als je al gewerkt hebt met een online wallet zoals Blockchain.info dan zal je er heel snel mee vertrouwd zijn.
De transactie fee die wordt aangerekend bij het verzenden is trouwens veel kleiner dan de fees die blockchain.info gebruikt.
Als je bitcoins wilt verzenden dan zal de PIN-code moeten ingegeven worden. Omdat niemand de nummering op het scherm kan zien of volgen is dit ook een extra beveiliging: je hebt immers de Trezor nodig om te weten wat je moet intikken. Nadien moet je de transactie bevestigen op de Trezor.
Videohandleiding
Onderstaand filmpje hebben we zelf gebruikt om kennis te maken met de Trezor en om het te leren gebruiken. We zijn er van overtuigd dat deze handleiding (Engelstalig) jou ook van dienst kan zijn.
[su_note]➥ Interesse om zelf een Trezor te kopen? Klik dan hier.[/su_note]