De transactiekosten in het Bitcoin netwerk

In augustus van dit jaar debatteerde Roger Ver en Richard Heart. Een van de punten was of de transactiekosten in het Bitcoin netwerk hoog of laag moesten zijn.

In dit artikel proberen we uit te leggen waarom de transactiekosten die op dit moment betaald moeten worden bij een transactie in het Bitcoin netwerk zo hoog zijn, waarom dat het resultaat is van een marktproces en hoe dat wordt beïnvloed door de blokgrootte.

Gesocialiseerde kosten

Een van de concepten die vanuit economisch oogpunt moeilijk te begrijpen zijn, is het concept van gesocialiseerde kosten. Een schoenenfabriek kan bijvoorbeeld veel geld verdienen, maar de omgeving om hen heen vervuilen. De kosten van de vervuiling komen voor rekening van iedereen, niet alleen van de fabriek en zijn dus gesocialiseerde kosten.

Dit is anders dan geprivatiseerde kosten, zoals de materialen waar de schoenenfabriek voor betaalt om schoenen te produceren, zoals rubber, textiel en plastic. Dat is geen prijs die de mensen om hen heen betalen, alleen de fabriek.

Data als kosten

Het Bitcoin-ecosysteem heeft zijn eigen set gesocialiseerde kosten, omdat iedereen die een full node beheert de hele blockchain moet ontvangen, verzenden, opslaan en onderhouden. Elke specifieke transactie heeft een relatief kleine omvang (~ 300-1000 bytes), maar na verloop van tijd en miljoenen transacties groeit deze kostenpost en wordt deze door iedereen betaald.

Fees

Het hebben van fees voorkomt dit misbruik. Miners kiezen vanzelfsprekend de transacties met de hoogste tarieven per byte, omdat dit hun inkomsten zal maximaliseren. Miners worden dus gestimuleerd om alleen transacties met de hoogste tarieven op de blockchain te plaatsen. Hiermee wordt misbruik van een openbare bron voorkomen.

Grotere blokken vergroten de toevoer van blokruimte, waardoor de prijs daalt, wat in dit geval transactiekosten zijn. Kleinere blokken verminderen de toevoer van blokruimte, waardoor de prijs stijgt. Kosten zijn het regelmechanisme voor het gebruik van de blockchain.

Dat wil niet zeggen dat de transactiekosten van € 5 de juiste prijs zijn, maar het is zeker geen € 0. Goedkope transacties openen een te groot aanvalsoppervlak door de kosten van verzending en opslag voor iedereen te socialiseren. Met andere woorden, de kosten zijn niet alleen het betalen voor de transactie zelf, maar ook voor de permanente registratie van die transactie die door het hele ecosysteem wordt bijgehouden.

Ten slotte wordt de blokbeloning elke 4 jaar gehalveerd en wordt de blokbeloning naar verwachting in ongeveer 7 jaar kleiner dan de kosten per blok. De economische stimuleringsstructuur voor miners in de toekomst hangt af van de fees waar zij aan verdienen.

Conclusie

Idealiter zouden de mensen die de opslagkosten dragen enig voordeel halen uit de kosten die ze betalen. Niemand heeft een goede manier gevonden om die mensen te compenseren, wat waarschijnlijk de reden is waarom het aantal nodes van Bitcoin niet zo hoog is in verhouding tot het aantal gebruikers.

Met andere woorden, we weten niet wat het ideale systeem is, maar we weten wel dat de transactiekosten van € 0 niet optimaal zijn. Op zijn minst helpt de huidige tariefstructuur om misbruik van de blockchain, een publieke bron, te voorkomen. Net zoals een fabriek die wordt belast voor vervuilende stoffen een stimulans heeft om niet zo veel te vervuilen, voorkomen vergoedingen het misbruik van het gebruik van de blockchain als pure opslag.

 

Vrije vertaling van de tekst “The Fee Market Explained” – Jimmy Song.

Delen:
Tags

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin