Telegram gebruikt Bitcoin om Russische autoriteiten te dwarsbomen

Onlangs heeft een rechtbank in Moskou een uitspraak gedaan in het voordeel van de Russische veiligheidsdiensten. In een poging om terrorisme te bestrijden is de versleutelde berichtendienst Telegram met onmiddellijke ingang verboden. Het bedrijf weigert namelijk toegang tot gebruikersinformatie te leveren. Een dag nadat het verbod van kracht werd, kondigde CEO Pavel Durov aan dat Telegram bitcoin zou gebruiken om proxy’s en VPN’s te financieren, als mogelijke oplossingen voor Russische klanten.

Pavel Durov legt uit via Telegram: “Gedurende de laatste 24 uur werd Telegram door internetproviders in Rusland verboden. De reden is onze weigering om coderingssleutels aan Russische veiligheidsdiensten te verstrekken. Voor ons was dit een gemakkelijke beslissing. We beloofden onze gebruikers 100% privacy en houden liever op te bestaan dan deze belofte te schenden.”

Telegram wordt over de hele wereld gebruikt door mensen die op zoek zijn naar een vorm van privacy. De veiligheidsdiensten hebben geëist dat er een manier moet komen waarop overheidsmedewerkers toegang hebben tot gebruikersinformatie, ten minste in de meest criminele gevallen. Rusland wijst hierbij op verschillende terreurdaden op haar grondgebied en wereldwijd, waarbij Telegram een rol zou hebben gespeeld.

Durov heeft deelname aan de laatste hoorzitting geweigerd, terwijl dit ging over het lot van zijn bedrijf in Rusland. “Ondanks het verbod hebben we tot nu toe geen significante daling in gebruikersbetrokkenheid gezien, aangezien Russen het verbod met VPN’s en proxies meestal omzeilen,” vervolgde de CEO vanmorgen. “Rusland is goed voor ongeveer 7% van de Telegram-gebruikers, en zelfs als we die hele markt verliezen, zal de organische groei van Telegram in andere regio’s dit verlies binnen een paar maanden compenseren,” benadrukte Durov. “Het is echter belangrijk voor mij persoonlijk om ervoor te zorgen dat we er alles aan doen om onze Russische gebruikers te behouden.”

“Ter ondersteuning van internet vrijheden in Rusland en elders ben ik begonnen bitcoin uit te keren aan individuen en bedrijven die socks5-proxy’s en VPN’s runnen. Ik zal dit jaar miljoenen dollars doneren voor deze zaak en hoop dat andere mensen mij zullen volgen,” aldus Durov. Hij noemt dit Digital Resistance, een gedecentraliseerde beweging die staat voor digitale vrijheden en wereldwijde vooruitgang.

Delen:

Bas is het BitcoinBelgië team komen versterken in januari 2017. Hij is dol op schrijven en crypto. Dit doet hij het liefst vanaf een strand ergens in een land ver weg. Reizen is namelijk zijn andere passie. Gelukkig is de cryptomarkt 24/7 dus kan hij je op de hoogte houden van het laatste nieuws, ook al bevindt hij zich met regelmaat in een andere tijdzone!

Bezoek mijn Linkedin