Smart contract developers mogelijk onder vuur

Smart contracts zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de crytowereld. En dat is ook de SEC niet ontgaan, zij zijn namelijk begonnen met het nauwlettend monitoren van smart contracts én van de makers.

Nick Szabo heeft ze uitgevonden maar heeft nu zo zijn bedenkingen bij wat ze zijn geworden. Vitalik Buterin heeft ze geadopteerd maar betreurt nu het gebruik van hun naam. Ze zijn gevaarlijk als ze slecht worden gecodeerd maar krachtig bij intelligent gebruik. Smart contracts zijn een hot topic.

Smart contracts, zo verklaarde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), “bieden investeerders en marktpartijen de middelen om tegenpartijen te vinden, prijzen te ontdekken en een verscheidenheid aan digitale asset-effecten te verhandelen.” Op 16 november refereerde de SEC maar liefst vijf keer naar smart contracts in een statement over Digital Asset Securities Issuance and Trading. Zo kwam ook Etherdelta ter sprake. De oprichter van Etherdelta is Zachary Coburn. Deze werd onlangs vervolgd door de SEC voor het exploiteren van een effectenbeurs die draaide op smart contracts die hij had gecodeerd. Deze uitspraak doet veel stof opwaaien in de community, voornamelijk onder developers uiteraard.

Code wordt vaak vergeleken met vrijheid van meningsuiting, waarbij veel developers onvermurwbaar zijn dat ontwikkelaars niet aansprakelijk mogen worden gesteld voor de manier waarop hun code wordt gebruikt. In het geval van Etherdelta was de vervolging van Coburn betrekkelijk eenvoudig, aangezien hij zelf de smart contracts ontwikkelde waarop zijn platform draaide. In de toekomst mag de SEC echter geen onderscheid meer maken tussen de ontwikkelaar van een stuk code en de eindgebruiker. Ontwikkelaars van een smart contract kunnen te herleiden zijn. Wanneer de code wordt gebruikt om decentrale handel mogelijk te maken, kan dit problemen opleveren. De SEC kan de ontwikkelaar van deze code dan aansprakelijk stellen.

De SEC geeft aan: “An entity that provides an algorithm, run on a computer program or on a smart contract using blockchain technology, as a means to bring together or execute orders, could be providing a trading facility. As another example, an entity that sets execution priorities, standardizes material terms for digital asset securities traded on the system, or requires orders to conform with predetermined protocols of a smart contract, could be setting rules.”

Wat kan een Amerikaanse ontwikkelaar doen om niet vervolgd te worden? Vooralsnog is de makkelijkste oplossing om anoniem te blijven. De SEC kan namelijk niet vervolgen als de maker onbekend is.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin