SEC wijst ETF van de Winklevoss tweeling af

De Amerikaanse beurswaakhond, The Securities and Exchange Commission (SEC) heeft het verzoek dat het mogelijk zou maken om de COIN ETF (Bitcoin) van de gebroeders Winklevoss te verhandelen officieel afgekeurd.

De ETF (aandeelfonds) zou het mogelijk hebben gemaakt voor beleggers om direct uit hun beleggingsaccount te investeren in bitcoin. De bitcoins van deze beleggers zouden in cold storage worden opgeslagen door Gemini Trust Company, een bedrijf van de gebroeders Winklevoss.

De SEC is vergelijkbaar met de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) of de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). Reden voor de SEC is dat de COIN ETF te gevoelig zou zijn voor fraude of manipulatie. De beurswaakhond oordeelt dat een de COIN ETF te fraudegevoelig is, vanwege de beperkte mate waarin bitcoins zijn gereguleerd op dit moment. Daar moet volgens de beurswaakhond nog stappen in gemaakt worden, want er zijn nog te veel vragen over hoe hoog het risico is dat de koerswaarde van een bitcoin gemanipuleerd kan worden.

“Based on the record before it, the Commission believes that the significant markets for bitcoin are unregulated,” De SEC vervolgt: “Therefore, as the Exchange has not entered into, and would currently be unable to enter into, the type of surveillance-sharing agreement that has been in place with respect to all previously approved commodity-trust ETPs—agreements that help address concerns about the potential for fraudulent or manipulative acts and practices in this market—the Commission does not find the proposed rule change to be consistent with the Exchange Act.”

Meerdere bitcoin ETF verzoeken

De COIN ETF van de gebroeders Winklevoss is niet de enige ETF die is ingediend, het Bitcoin Investment Trust (BIT) en SolidX ETF zijn andere aanvragen. De SolidX ETF krijgt hoogstwaarschijnlijk 30 maart een uitspraak.

Hoe wordt de prijs van bitcoins bepaald?

De prijs van een bitcoin wordt bepaald door vraag en aanbod. Als de vraag naar bitcoins toeneemt, neemt de prijs toe en als de vraag afneemt, neemt ook de prijs af. Er is slechts een beperkt aantal bitcoins in omloop en nieuwe bitcoins worden op een voorspelbaar en afnemend tempo gemaakt, wat inhoudt dat de vraag dit inflatieniveau moet volgen om de prijs stabiel te houden. Omdat Bitcoin nog steeds een relatief kleine markt is in vergelijking met wat het zou kunnen zijn, hoeven er geen aanzienlijke bedragen te worden geïnvesteerd om de marktprijs omhoog of omlaag te drijven. Om die reden is de prijs van een bitcoin nog erg veranderlijk.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin