SEC staakt tijdelijk handel in bitcoin en ether exchange-traded note

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de handel in exchange-traded notes (ETN) Bitcoin Tracker One (CXBTF) en Ether Tracker One (CETHF) tijdelijk stopgezet.

Tijdelijke stop

Met een officiële release, uitgegeven op 9 september, kondigde de SEC de tijdelijke opschorting aan van beursgenoteerde obligaties genaamd Bitcoin Tracker One en Ether Tacker One.

Bitcoin Tracker One wordt al sinds 2015 verhandeld op de Nasdaq Stockholm Exchange, maar het was pas in augustus van dit jaar dat ze beschikbaar werden voor Amerikaanse beleggers. Bitcoin Tracker One werd aangeboden door een moederbedrijf van CoinShares Holdings.

Volgens Tom Lee, medeoprichter en hoofdanalist van Fundstrat, tonen ETN-producten veel overeenkomsten met de langverwachte Bitcoin ETF. Een bitcoin ETN is een indexfonds voor bitcoin. Het staat als een open belegging genoteerd en wordt verhandeld op de beurs. Het wordt gezien als een aandeel. Het is een financieel instrument dat ontwikkeld is om het rendement van de bitcoin markt te repliceren. Een bitcoin ETN valt onder de trackers. Men spreekt over Notes aangezien er geen activa (de bitcoins) beheerd worden.

Hoewel de transacties worden uitgevoerd in Amerikaanse dollars, worden ze afgehandeld en in bewaring gehouden op de thuismarkt die in dit geval in Zweden ligt.

Geen gevolgen voor bitcoin

Volgens juridisch expert Jake Chervinsky zijn de problemen waarmee de SEC wordt geconfronteerd echter met de CXBTF- en de CETHF-trackers zelf, niet met bitcoin of ether.

“As the full SEC order of suspension explains, the issue is ‘a lack of current, consistent and accurate information’ on these products, such as whether they are ETFs, ETNs, or something else,” twitterde Chervinsky.

In de officiële release staat inderdaad het volgende: “De Commissie heeft de handel in de effecten CXBTF en CETHF tijdelijk opgeschort vanwege verwarring onder marktdeelnemers met betrekking tot deze instrumenten.”

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin