Rusland ziet opportuniteit met Bitcoin

CEO Herman Gref van de grootste Russische bank Sberbank sprak lovende woorden uit over Bitcoin en elektronisch geld in het algemeen. Op Reddit ontstond kort daarna de discussie over het feit dat hij het hele concept wel goed begrijpt.

Zijn statement ging ook verder dat als er vraag is naar digitaal geld, dan moeten de banken mee evolueren in dezelfde richting. Dat Russen gek zijn op Bitcoins is ook al een tijdje geweten: je fiets herstellen, een laptop kopen, een biertje drinken in het metrostation, … het kan allemaal met Bitcoins.

Toch niet zo simpel

Rusland vlag met map

Rusland

Alhoewel de algemene indruk over de uitspraken van Herman Gref positief is, is de acceptatie van Bitcoin door de bank niet zo makkelijk als het lijkt. Er moet nagegaan worden of er wel voldoende vraag naar is.

Regularisatie zou echter wel nodig zijn, om digitaal geld mogelijk te maken voor het grote publiek. Enkele crashes zijn daarbij nodig volgens de CEO, om digitale valuta als een gevestigde waarde te kunnen beschouwen. Wat regularisatie betreft in Rusland, is het wel verdacht stil.

Toch belangrijk

Met banken over de hele wereld die de strijd lijken aan te gaan tegen bitcoins, is enige goedkeuring door Sberbank mooi meegenomen, zeker als ze dit in de praktijk zullen gaan toepassen. het zal een stevig signaal kunnen uitzenden naar andere landen toe, want Sberbank is de grootste bank in Rusland en Oost-Europa. Ook de Bulgaarse bitcoin exchange (BTC-E) werkt samen met Sberbank voor het uitbetalingen van Fiat geld.

De uitspraken gaan toch verder dan louter Bitcoin, namelijk over elektronisch geld in het algemeen. Door te zeggen dat digitale valuta toch enkele keren moet vallen en opstaan, valt niet uit te sluiten dat hij daarmee bedoelde dat in de toekomst een andere valuta opmars maakt die dan uiteindelijk als gevestigde waarde kan beschouwd worden. Voor vele Bitcoin liefhebbers is het alvast moeilijk te geloven, dat iets anders de bovenhand zou kunnen halen.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin