Reactie webwinkel medewerker op Bitcoin.
Hoe staan webwinkels tegenover bitcoins? Wie actief is in een branche dat aansluit bij technologische goederen of een jong doelpubliek heeft zal wellicht sneller ingaan op een verzoek om bitcoins te aanvaarden op zijn webshop. Maar hoe staan de overige branches daar tegenover? Uit nieuwsgierigheid vroegen we aan een medewerker van een kleine tot middelgrote webshop of ze bitcoins al hebben overwogen als betalingmiddel en wat hen precies tegenhoudt dit te doen.
De ontvangen reactie klonk ongeveer als volgt:
Nee, we hebben dit nog niet echt serieus overwogen om ze te accepteren, al volgen we wel de berichten hierover in de media. Onderstaande punten zouden wel belangrijk zijn om te verduidelijken en kunnen hekelpunten zijn bij andere webshop eigenaren:
- De sterk fluctuerende waarde;
- Oogt je webwinkel nog wel professioneel als je dergelijke betaalmethodes accepteert?
- Betrouwbaarheid beveiliging gehele betaalsysteem
Dat zijn inderdaad goede punten die aangehaald worden. Toch even reageren:
- Fluctuerende waarde: als webshop kan je per direct alles omzetten in euro’s: nul risico dus maar je zou er wel een breder publiek mee kunnen bereiken;
- Betaalmethodes: Onze indruk is ook wel dat bitcoins uiterst geschikt zijn om in de technologisch gerelateerde branches te implementeren en minder voor het grote publiek, omdat velen het achterliggende idee van het systeem nog niet volledig kennen. Het zal dus mogelijk wat werk kosten om klanten te overtuigen wat het precies is. Mobile vikings en takeaway.com zijn echter wel goede voorbeelden dat het wel mogelijk is;
- Betaalsysteem: Als handelaar heb je een betere bescherming dan Paypal (waar men 60 dagen tijd heeft geld terug te vorderen), Bitcoin transacties zijn definitief, onmiddellijk op te volgen via een transactiecode waardoor je zeker bent van ontvangst van betaling. Enig risico zal wellicht bij een derde partij liggen die de betalingen accepteert en omzet naar euro. Aan de andere kant zijn zij dan wel aansprakelijk als hun website niet voldoende beveiligd is.
Opvallend is wel dat er geen bezorgdheid werd geuit omwille van het publieke karakter van de transacties. Misschien was men daar nog niet van op de hoogte. Als de publieke sleutel (het bitcoin adres om betalingen te ontvangen) bekend is dan kan men eenvoudig checken hoeveel transacties er reeds zijn gebeurd. Dit zal niet de hele omzet weergeven, maar het wordt dan toch duidelijk hoeveel bitcoins er zijn ontvangen. Of hier al oplossingen voor zijn is ons echter wel onbekend, maar het valt niet uit te sluiten dat partijen zoals Bitpay wel al een systeem hebben voorzien waarbij voor x-aantal transacties een ander publiek adres ter beschikking kan gesteld worden.
Algemeen samenvattend zal het nog wel wat werk vergen om Bitcoin te introduceren tot het grote publiek. De bezorgdheid omtrent de reputatie van de webwinkel speelt een grote factor, waardoor het dus belangrijk wordt om duidelijk te informeren naar het grote publiek toe waar bitcoin voor staat.