Reactie op Bitcoin van de Europese Bankenautoriteit (EBA).

Bitcoin lijkt de ene slag na de andere te moeten verwerken, maar tot nu toe houdt de koers relatief goed stand. Vandaar verstuurde de Europese Bankenautoriteit een bericht de wereld in, met een waarschuwing over de risico’s van digitaal geld. Dit hoeft uiteraard geen slecht nieuws te zijn.

Banken gaan de strijd aan tegen bitcoins, zover is duidelijk. Na de Chinese centrale bank, De Nederlandsche Bank, de Franse centrale bank en de Nieuw-Zeelandse centrale bank, waarschuwt ook de Europese Centrale Bank over de risico’s van Bitcoins. Dit hoeft niet noodzakelijk slecht nieuws te zijn: het wil ook zeggen dat men meer en meer aan het bekijken is wat bitcoins precies zijn en een wettelijk stelsel vormen daaromtrent zorgt toch voor enige zekerheid. Ook china reguleerde de bitcoins in de strijd tegen illegale activiteiten en het witwassen van geld.

Inhoud bericht Europese Bankenautoriteit.

EBA waarschuwt concreet de consumenten zodat zij er zich van bewust zouden zijn dat er risico’s verbonden zijn aan het kopen van bitcoins. Ze wijzen erop dat de ruilplatforms vaak ongereguleerd zijn en niet vergeleken mogen worden met banken. Over de risico’s van handelsplatform (of het bewaren van je bitcoins) via een online service hebben we reeds meerdere malen gewezen.

Europese Centrale Bank logo

Europese Centrale Bank

Daarnaast wijst de Europese Bankenautoriteit er ook op dat er momenteel geen wettelijke regels bestaan en de consument geen bescherming kan genieten mocht je je bitcoins kwijtraken doordat een ruilplatform offline zou gaan, of ingeval deze gehacked zou worden. Een laatste puntje is daarnaast de volatiliteit van de koers van bitcoin. Op een dag kan deze snel heen en weer gaan waardoor het gevaarlijk wordt om te speculeren als beginner.

Op al deze risico’s hebben we op deze site toch al meermaals gewezen, de inhoud van hun bericht komt dan ook niet echt als een verrassing. Wie het volledige bericht wil nalezen, kan dit doen door deze pdf te downloaden.

Opvallend is wel dat het pas de tweede keer is dat de EBA een waarschuwing heeft uitgevaardigd. Het is dus duidelijk dat men met de handen in het haar zit door de snelle stijging in populariteit van bitcoins en op deze manier misschien tijd tracht te winnen om tot een besluit te komen.

Onderzoek tot regularisatie van digitale munten.

De EBA laat ook weten dat ze bezig is met het onderzoeken of het mogelijk is de digitale munten te reguleren en superviseren. Deze week nog oordeelde de Noorse overheid dat bitcoins niet als echte valuta kunnen beschouwd worden omdat ze niet onder de gebruikte definitie van geld vallen. Over dat laatste kan wel gediscussieerd worden. Noorwegen en Duitsland zullen alvast wel een heffing op bitcoins introduceren.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin