Ransomware en bitcoin

Ransomware is een vorm van malware die de computer van de slachtoffers vergrendelt of hun data versleutelt. Een cryptolocker sluipt binnen het besturingssysteem en versleutelt computerbestanden. Het virus wordt verspreid via bijlagen in e-mails en links. Hierdoor worden slachtoffers vaak misleid. Ransomware is een hardnekkige vorm van malware dat gebruik maakt van encryptie om gegevens te versleutelen. Om weer toegang te krijgen tot de computerbestanden, is zowel een publieke als geheime sleutel nodig. Cybercriminelen beschikken over de geheime sleutel. In veel gevallen vragen de cybercriminelen losgeld in de vorm van bitcoin, om de bestanden te ontsleutelen.

Wat is bitcoin?

Bitcoin is een zogeheten cryptocurrency. Met bitcoin is het mogelijk om geld van persoon naar persoon te versturen zonder de tussenkomst van een derde partij zoals bijvoorbeeld een bank. U kunt het daarmee een beetje vergelijken met het verzenden van een e-mail, die ook rechtstreeks van persoon naar persoon gaat.

Transacties met bitcoin zijn daarnaast razendsnel, over de hele wereld te versturen, onomkeerbaar en dat allemaal tegen een fractie van de kosten die je bijvoorbeeld betaald voor een bankoverschrijving of creditcard transactie.

Wat moet ik doen?

Denk eerst na of de bestanden het waard zijn om voor te betalen. De politie adviseert om niet te betalen, omdat er geen garantie is dat de informatie ontsleuteld zal worden en het lokt nieuwe aanvallen uit.

Wij raden altijd aan eerst de volgende website te bezoeken: https://www.nomoreransom.org/

Deze website is een initiatief van onder andere Europol en Kaspersky Lab en mogelijkerwijs vindt u hier informatie hoe u de bestanden weer kunt ontsleutelen zonder te hoeven betalen.

Voorkomen

Of er betaald is of niet, het belangrijke is deze gevallen in de toekomst voorkomen. Zorg ervoor dat de computer opnieuw geïnstalleerd wordt met een ‘schoon’ besturingssysteem en maak regelmatig back-ups. Zorg ervoor dat het besturingssysteem up-to-date blijft, installeer een antivirus zoals Panda Free Antivirus en kies voor een additionele malware scanner zoals Malwarebytes.

Wij raden het gebruik van meerdere virusscanners af, deze zullen in conflict met elkaar komen. Een malware scanner is een aanvulling op een virusscanner en zorgt niet voor conflicten.

Blijf de software up-to-date houden en scan met regelmaat de computer.

Delen:
Tags

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin