Disruptive: Peer-to-peer technologie

“Bitcoin is een peer-to-peer-betalingsnetwerk zonder centrale autoriteit of tussenpersonen.” Dit is de definitie van het Bitcoin-netwerk, maar wat is nu precies een peer-to-peer netwerk (P2P) en waar komt het vandaan? BitTorrent is misschien wel de meest bekende vorm van een peer-to-peer netwerk, een manier om gegevens en bestanden decentraal met elkaar te delen. Hoogstwaarschijnlijk heeft u vroeger wel eens muziek of films gedownload zonder hiervoor te betalen, dit was mogelijk met programma’s als LimeWire en Kazaa. Via deze programma’s konden gebruikers van persoon naar persoon bestanden sturen.

p2p vs server

In de afbeelding hierboven wordt links een traditionele manier van bestanden downloaden weergegeven, een gebruiker download in dit geval bestanden van een centrale server. Bij het voorbeeld rechts wordt een peer-to-peer netwerk weergegeven, bij een P2P netwerk download de gebruiker niet uit één bron (de server) maar uit verschillende bronnen (andere gebruikers) die ook het bestand op hun computer hebben staan. Het voordeel van een P2P netwerk is dat als één van de gebruikers offline gaat er altijd andere gebruikers online zijn om het bestand van te downloaden. Hierdoor is een peer-to-peer systeem erg robuust en kan niet zomaar offline kan worden gehaald, de Bitcoin-technologie leunt zwaar op het peer-to-peer principe. Bekijk eventueel ook onderstaande video waarom P2P software zo belangrijk is.

 

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin