Een paper wallet aanmaken

Een papieren portemonnee (Paper Wallet) is wellicht de makkelijkste manier om een Wallet voor je bitcoins aan te maken, die niet afhankelijk is van een computer. Hiervoor kan je eenvoudig bestaande diensten gebruiken en de instructies op hun sites volgen. We overlopen eens waar je hiervoor terecht kan, waarop je moet letten en welke beveiligingsmaatregelen je kan treffen.

Papieren Wallet aanmaken.

Alhoewel er veel online sites bestaan waar je ‘Paper Wallets’ kan aanmaken, wordt het toch aangeraden om dit te doen op een offline computer. Onderstaande twee websites hebben een gratis generator dat geschreven is in javascript, dat je kan downloaden van GitHub en kan gebruiken op een offline computer om een Wallet te genereren:

Wallet aanmaken op Bitaddress.

Laten we omwille van de eenvoud een voorbeeld geven bij BitAddress.org. Surf naar de site en je zal zien dat je direct aankomt bij de optie om 1 wallet aan te maken. Klik eventueel enkele keren op ‘Generate New Address’ om alles nog eens goed dooreen te schudden. Je ziet daar links het publieke adres (publieke sleutel) en rechts de private sleutel. Het enige dat je hoeft te doen is de pagina afprinten en je bent in principe al klaar.

Bitaddress voorbeeld

Voor alle veiligheid, laten we ook eens controleren aan de hand van het publieke adres, of deze toch al niet bestaat. Het publieke adres in ons voorbeeld is: 17ADNEBBFjGt1zEj5zJKkYXUEpRsCbCNSe.
Surf naar Blockchain.info en op de website zie je direct een zoekbutton staan waar je het adres kan ingeven:
bitaddress blockchain
Klik op ‘search’ en bekijk de resultaten. Geen transacties en geen saldo te zien op de pagina die verschijnt? Dan ben je zeker dat het adres niet gebruikt wordt.

Overzicht websites.

Bij wijze van volledigheid, geven we alle sites weer die we hebben teruggevonden waar je een ‘paper wallet’ kan aanmaken:

Wanneer kiezen voor een paper wallet?

Paper Wallets zijn handig als je bitcoins wilt sparen. Je kan zonder problemen steeds bijstorten op de wallet. Het saldo van je Portemonnee bekijken of opvolgen kan via de zoekfunctie op Blockchain.info;

Een paper wallet verschilt met de normale wallets in die zin dat je wel kan storten in de portemonnee, maar niet kan opnemen. De enige manier om je Portemonnee te legen, is dus door alles eraf te halen; Wanneer de transfer is voltooid, mag je het adres op de papieren portemonnee niet meer gebruiken. Vergelijk het met het openen van een spaarvarkentje.

Het saldo transfereren kan op verschillende manieren aan de hand van de private sleutel. Blockchain.info bijvoorbeeld kan deze direct importeren in een Portemonnee die je dan kan gebruiken om bitcoins te transfereren. Ook de exchange Mt.Gox biedt deze functie aan. Deze functie kan je meestal terugvinden onder de naam “Wallet Import Format (WIF)”.

Veiligheid tips bij paper wallets

Een wallet aanmaken doe je best op een computer die niet online is. Dat wordt meestal aangeraden om te vermijden dat er iemand via spyware op je pc kan ‘meekijken’.

Papieren Portemonnees bewaar je best niet op je harde schijf, dat doet het doel een beetje teniet. De paper wallet inscannen of de private key overtypen in een email doe je best ook niet, tenzij je het bedrag op de wallet wil gaan overzetten naar een andere Wallet.

De private sleutel dien je zo veel als mogelijk te verbergen, bijvoorbeeld door het papier te vouwen zodat het niet zichtbaar is.

Vergeet printer veiligheid niet! Sommige printers hebben een ingebouwd geheugen dat kopies bewaart van alles dat uitgeprint wordt. Dit kan als een risico aanzien worden, bijvoorbeeld als iemand je printerinstallatie onderhoud, kan deze in principe je wallet raadplegen. Printers kunnen ook gehacked worden. Print dus bij voorkeur af op een printer die niet online gaat en via kabel is aangesloten op je pc.

Wanneer je een Portemonnee op papier hebt, dan is de bewaring ervan uiterst belangrijk! Water is bijvoorbeeld een grote vijand die je moet kunnen bestrijden:

    • Gebruik waterwerende folie
    • Stop je portemonnee in een waterwerend zakje
    • Print de portemonnee op waterproof papier.

Behandel een papieren portemonnee dus als cash geld.

Water is 1 ding, vuur is nog een vijand. Je weet maar nooit dat er een brand uitbreekt en je op die manier je spaarpot kwijt speelt. Bewaar je papieren portemonnee daarom best in een brandwerend kistje of beter nog: in de kluis in je bank.

Veiligheid bij Paper Wallets is dus zeker geboden en je kan ook niet voorzichtig genoeg zijn. Papier blijft immers maar papier en je moet je voorzorgen nemen om er voor te zorgen dat je deze niet op een of andere manier kwijtspeelt.

Noot: Papieren Portemonnees worden ook gebruikt als cadeaubonnen en zijn een handige manier om je omgeving bitcoins te leren kennen. Hiervoor bestaan verschillende diensten die je helpen om dit eenvoudig op te zetten. Een voorbeeld hiervan is BCTip waarbij je na een bepaalde periode de bitcoins terugkrijgt in je account, als deze niet tijdig geclaimed worden. Met de feestdagen is dit misschien een leuk idee!

Paper wallet

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin