Overgang naar de nieuwe SegWit adressen

Op donderdag 24 augustus is segregated witness (SegWit) actief geworden op het bitcoinnetwerk. SegWit is een oplossing om het netwerk sneller en schaalbaar te maken. Door de recente drukte op het netwerk zijn de transactiekosten flink gestegen. Hierdoor zijn gebruikers relatief veel geld kwijt voor het versturen van een transactie in het netwerk.

Blocksize van 1MB

Transacties in het bitcoinnetwerk worden geregistreerd in een decentraal grootboek: bekend als de blockchain. Gemiddeld gezien komt er per 10 minuten een block bij waarin er een bepaald aantal transacties verwerkt kan worden. Een block in de blockchain heeft op dit moment een grote van 1MB, in de praktijk komt het erop neer dat er per seconde ongeveer 7 transacties verwerkt kunnen worden. Wie zijn transactie dus snel verwerkt wil zien worden, betaald extra transactiekosten om dit voor elkaar te krijgen.

Voor het oplossen van dit probleem zijn verschillende mogelijkheden, zo zou de blocksize kunnen worden vergroot waardoor er meer transacties verwerkt kunnen worden. Of zouden de transacties zelf verkleint kunnen worden. Het laatste is een van de mogelijkheden die SegWit oplost.

Bitcoin transactie voorbeeld

Wat doet SegWit precies?

Voor het versturen van een bitcoin transactie is er een digitale handtekening nodig. De handtekening wordt gebruikt om de transactie te controleren op echtheid. Het nadeel aan zo’n digitale handtekening is dat deze de helft van de grote van de transactie vormt. SegWit scheidt een bitcoin transactie en de digitale handtekening van elkaar, met als gevolgd dat de transactie kleiner wordt en er dus meer transacties in een block verwerkt kunnen worden. Een uitgebreide uitleg over SegWit kun je hier lezen.

Van SegWit gebruik maken

Om gebruik te kunnen maken van de SegWit-optimalitatie, dien je jouw bitcoins over te maken naar een nieuw bitcoin adres formaat, namelijk een SegWit-adres ofwel multisigature (P2SH) adres. Het verschil tussen klassieke adressen en de nieuwe standaard is dat de klassieke adressen beginnen met het cijfer 1 en de nieuwe SegWit-adressen met het cijfer 3.

Er zijn nog maar weinig bitcoin wallets die de nieuwe SegWit-adressen ondersteunen. Hardware wallet eigenaren hebben echter geluk. Zowel Ledger als Trezor hebben de ondersteuning voor de nieuwe vorm van adressen toegevoegd. Het voordeel om gebruik te maken van deze vorm van adressen is de lage transactiekosten die gebruikers betalen. Niet iedereen raadt het aan om al over te stappen naar de nieuwe adressen, zo zijn er kanttekeningen te maken.

Delen:
Tags

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin