Oud vs. nieuw in een uitverkocht Soho Forum

“Bitcoin, of een vergelijkbare vorm van cryptocurrency, zal uiteindelijk het fiatgeld van overheden vervangen als voorkeursruilmiddel” Over deze stelling hebben Shapeshift CEO Erik Voorhees en Peter Schiff, CEO van Euro Pacific Capital Inc een vurig debat gevoerd. Erik werd door het publiek met een een meerderheid van 15% van de stemmen tot winnaar verkozen.

Erik Voorhees voerde vier belangrijke punten aan: waarom bitcoin goed geld is, waarom fiat slecht geld is, waarom goud alleen onvoldoende is en tenslotte waarom bitcoin zal winnen. De meeste argumenten klinken inmiddels bekend voor velen: Bitcoins zijn schaars, zijn onveranderlijkheid, zijn bijna oneindige verdeelbaarheid en zijn duurzaamheid met betrekking tot het enorme netwerk van rekenkracht. Ook ten opzichte van goud heeft Voorhees belangrijke kenmerken vergelijken, waaronder devaluatie en namaakproblemen (bitcoin kan bijvoorbeeld niet met wolfraam worden gevuld).

De heer Schiff stelde dat er maar weinig mensen in cryptocurrency zitten vanuit een passie voor de technologie, maar slechts voor financieel gewin en pure hebzucht; Schiff ziet het als één groot speculatiespel. Eveneens ziet Schiff het niet als een geschikte store of value vanwege de volatiliteit van cryptocurrencies.

Wel erkende hij dat “Het fiat-systeem dat we nu hebben niet zal werken, maar fiat-valuta vervangen door een digitale fiat-valuta is ook geen verbetering”. Goud bied in dit geval de oplossing volgens Mr. Schiff, zijn betrouwbare go-to in elk debat.

Over enkele zaken kon den de heren het wel eens worden: regeringen kunnen Bitcoin verbannen, iets dat goud redelijk goed heeft kunnen doorstaan; bitcoin is misschien niet de uiteindelijke crypto; de meeste mensen vinden troost in door de overheid uitgegeven geld. De heer Voorhees wist de betwistingen over onder andere het nut van bitcoins op het gebied van geldoverboekingen en het grensoverschrijdende karakter goed te weerleggen, in de peiling voorafgaand aan het debat konden de beide heren op 40% van de stemmen rekenen. Het debat stopte formeel toen bekend werd gemaakt dat de heer Voorhees maar liefst 15% extra van de stemmen aan zijn zijde kreeg (55%), terwijl de steun van de heer Schiff daalde naar slechts 31%.

Het gehele debat is hier terug te zien.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin