Oprichter van cryptocurrency exchange Coinflux uitgeleverd aan Verenigde Staten

Nistor Vlad Călin is door de hoogste rechter in Roemenië uitgeleverd aan de VS. Hij wordt beschuldigd  van witwassen van geld op zijn platform. Hij was namelijk CEO van  cryptocurrency exchange Coinflux.

Lid van oplichtersbende

Volgens verschillende bronnen bekend met de zaak werd werd de 29-jarige zakenman door de Amerikaanse geheime dienst in december 2018 aangeklaagd wegens het helpen met het witwassen van geld. Dit zou gedaan zijn door een groep Roemenen via de Coinflux exchange. Nistor Vlad Călin was naar verluidt een onderdeel van degenen die Amerikanen oplichten en de exchange als kanaal gebruikten. Er wordt beweerd dat de dollars onrechtmatig zijn verkregen van verschillende mensen en hierna omgezet werden in bitcoin en de Roemeense leu. Daarna werden de bedragen overgemaakt naar bankrekeningen in Roemenië.

Op basis van deze misdaad werd de CEO aangeklaagd, maar later vrijgelaten met de instructie om het land niet te verlaten. Maar het Roemeense Hooggerechtshof van Cassatie en Justitie (de hoogste rechter in Roemenië) heeft zijn beroep echter weer ongedaan gemaakt en heeft hem overgedragen aan de VS.

Roemeense hof levert Vlad Călin uit aan de Amerikaanse autoriteiten

De ondernemer wordt nu geconfronteerd met alle aanklachten die de VS tegen hem heeft, aangezien Roemenië niet langer jurisdictie over de kwestie heeft. Interessant is dat Calin al zeven jaar op de financiële markt heeft gewerkt ​​voordat hij zijn exchange had opgezet.

Sinds de oprichting van het platform zijn er ongeveer 200.000 transacties uitgevoerd. Călin voegde tijdens de rechtzaak er aan toe dat hij geen controle had over de aard van ondernemingen die transacties deden bij Coinflux. En en als zodanig was hij op geen enkele manier op de hoogte van enige illegale transacties.

Anatol Pânzaru is de advocaat van de verdachte en hij had de nodige kritiek op de V.S. en Roemenië. Zo was er nog geen rechterlijke overeenkomst tussen de V.S. en Roemenië niet toen de overdracht van zijn cliënt bekend werd. Daarom stelde de advocaat dan ook voor dat het Hooggerechtshof het Amerikaanse uitleveringsverzoek zou afwijzen omdat het misdrijf niet van toepassing was op de Roemeense wet.

Deze zaak tegen een cryptocurrency exchange staat niet op zichzelf. Er zijn in het verleden ook rechtzaken gevoerd tegen Alexander Vinnik, de oprichter van de BTC cryptocurrency exchange. Maar ook tegen Silk Road adviseur, Roger Thomas Clark die inmiddels ook uitgeleverd is aan de Verenigde Staten.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin