Ook India begint Bitcoin te ontdekken.

Velen verwachten dat India de nieuwe natie is die China zal voorbij steken in handelsvolume, maar is dit ook zo? “India is het nieuwe China” kom je vaak tegen op fora, maar Bitcoin populair maken zal ook niet zonder stoot of slag gaan. In China begint men meer en meer op zoek te gaan naar alternatieven om het geld bij de exchanges te krijgen en daarin lijkt men vooralsnog in te slagen. In India begint de hype groter te worden, maar de Bank van India kondigde ook een waarschuwing aan.

Unocoin exchange in India.

Unocoin werd gelanceerd in ‘beta-fase’ op 15 december 2013 en is gedurende de testfase nog steeds beperkt tot het aantal bitcoins per persoon dat verhandeld kan worden. Om zich te valideren moeten mensen zich bekend maken door hun persoonlijk nummer en identiteitskaart in te sturen. Dit is allemaal verplicht bij financiële transacties in India. Daarnaast moeten natuurlijk ook hun volledige naam en contactgegevens worden doorgegeven door middel van een bewijs van woonst (bijvoorbeeld via een recente verwarmingsfactuur) en optioneel een foto. Dit stemt overeen met de werkwijze die de meeste handelsplatformen gebruiken.

Bank van India: waarschuwing.

India-bitcoinDat bitcoins populariteit aan het inwinnen zijn is niemand ontgaan, ook het RBI niet (de nationale bank van India). Zij hebben een waarschuwing uitgesproken over de risico’s van bitcoins net zoals vele andere landen. Op dat vlak niet bepaald iets waar er nog van geschrokken wordt, maar het kent toch zijn impact. Kleine lokale wisselkantoren worden gesloten, of hebben slechts een beperkt volume beschikbaar of zijn enorm duur. Dat maakt het voor inwoners van India zeer moeilijk om aan bitcoins te komen.

In de waarschuwing die werd uitgegeven, stond onder meer te lezen wat de gevaren zijn van ‘virtuele’ valuta en het feit dat mensen die willen investeren, zich goed bewust moeten zijn van het feit dat ze een risico lopen en nergens een waarborg tot garantie hebben mocht hun investering in het water vallen. Daarnaast wordt er ook gewezen op het feit dat de handelsplatformen zoals ook Unocoin, niet gereguleerd zijn en dus niet onder het toezicht oog staan. Handelsplatformen in India kennen geen wetten en volgens de oprichter van Unocoin moeten de recente uitspraken een eerste stap zijn tot het reguleren van deze markt.

Wie graag toch de inhoud wil zien van deze waarschuwing, kan hier het persbericht downloaden: India-bank-press-release (pdf).

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin