Offline Crypto transacties komen dichterbij

Een ontwikkelaar uit Nieuw Zeeland stuurde maandag twee gesigneerde Bitcoin transacties naar de wallet van zijn vriendin met alleen radiosignalen. Hij gebruikte een goedkope smartphone, terwijl hij offline was en niet was verbonden met een mobiel netwerk. De verste transactie die hij deed werd verzonden vanaf 12,6 kilometer (7,6 mijl).

De ontwikkelaar uit Auckland gebruikte vier goTennas apparaten. Deze korte afstands radio’s kunnen worden verbonden met een smartphone om een bericht te sturen. Het maximale bereik is naar verluidt 6,4 kilometer (3,9 mijl), dus hij heeft vier apparaten gebruikt zo ver mogelijk vanaf de grond. Eenmaal ingesteld, downloadde hij de goTenna app met de naam txTenna op zijn 30 euro kostende telefoon Vervolgens kon hij een transactie uitvoeren naar het bitcoin netwerk. Dit deed hij met de offline Samourai Wallet om zo de transacties uit te voeren via het offline radionetwerk. De transacties werden gegenereerd en verstuurd als goTenna berichten.


Hij stuurde twee transacties, één vanaf 5,6 km en een andere vanaf 12,6 kilometer, die beide met succes werden ontvangen. Zijn eerste transactie is niet doorgegaan vanwege problemen met de koppeling van de app. Maar het succes van de andere twee transacties laat zien dat het wel werkt. In theorie zou dit netwerk volledig zonder het conventionele internet kunnen werken als het op zonne-energie werkt. Er is echter één klein probleem, zelfs dit soort off-grid netwerken moeten synchroniseren met de Bitcoin blockchain om bijvoorbeeld te voorkomen dat bitcoins dubbel worden besteed.

Volgens The Next Web is dit een veel efficiënter offline netwerk dan sommige anderen hebben geprobeerd te maken. De enige apparatuur die bij dit specifieke doel betrokken was, waren de vier goTenna’s, een goedkope mobiele telefoon en materialen die werden gebruikt om de radio’s te beveiligen en te plaatsen. Eerdere pogingen om een dergelijk netwerk te maken hadden naast korte golf radio’s ook batterijen en zonne-energie nodig. Volgens de ontwikkelaar kunnen dit soort netwerken ook in dichtbebouwde stedelijk gebieden gebruikt worden, maar dan met veel meer goTenna’s. Hij schatte op Twitter in dat het ongeveer 47 apparaten zou kosten om het gebied rond zijn geboorteplaats Auckland te bedekken. En nog meer dan dat voor een grotere (dichtbebouwde) stad, aangezien de apparaten het beste werken in een open gebied of een hoge locatie.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin