Nationale Bank van België neemt onofficieel een positieve houding aan.

Vorige maandag hadden de leden van de Belgische bitcoinvereniging, opgericht in oktober 2013 ovv een VZW, een informele ontmoeting met de Nationale Bank van België. Het doel van deze informele ontmoeting was om de Nationale Bank meer uitleg te geven over bitcoin. Het bericht kan dus niet aanzien worden als een officieel standpunt, maar het kan wel de eerste stap zijn om inzicht te verwerven over de manier waarop België toekijkt.

Thomas Spaas, lid van de Belgische bitcoinvereniging, heeft het gevoel dat er momenteel geen plannen zijn door de Nationale Bank om in te grijpen. Dit betekend natuurlijk niet dat ze in de toekomst alsnog maatregelen zullen treffen. Dhr. Spaas verwacht wel dat België een gelijkaardig standpunt zal innemen die vergelijkbaar zal zijn met die in Frankrijk, Nederland en Duitsland.

bitcoin belgie

Logo van twitter @bitcoinbelgium

Mogelijks komt er wel nog een waarschuwing van de Nationale Bank, waarin wordt verwezen naar de risico’s en gevaren van Bitcoin. Dit zou dan quasi vergelijkbaar kunnen zijn met de waarschuwing die reeds werd gegeven door Europa.
Update: zoals verwacht werd een waarschuwing gegeven door de Nationale Bank van België en het FSMA. Er wordt voornamelijk aangehaald dat digitaal geld geen wettelijk betaalmiddel is en dat Bitcoins en consoorten als beleggingen niet kunnen genieten van een overheidsgarantie tot 100.000 euro (per financiële instelling en per persoon) zoals dat wel het geval is bij o.a. spaarrekeningen. (Bron)

In de toekomst zal de Belgische bitcoinvereniging nog afspraken hebben met diverse overheidsinstanties. Hopelijk zal daaruit meer informatie vloeien dat kan leiden tot een officieel standpunt. Momenteel heeft de Belgische overheid andere zorgen zoals het bestrijden van de crisis.

Bron (engelstalig) en volledig artikel op: Coindesk.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin