Mogelijk goed nieuws voor Mt. Gox schuldeisers

Het dramatische verhaal van de cryptocurrency exchange Mt. Gox komt mogelijk toch nog tot een goed einde. Het is een groep Mt. Gox schuldeisers gelukt om de in Japan gevestigde exchange uit de faillissement procedure te krijgen en een alternatief juridisch proces te starten: een civiele rehabilitatie. Crediteuren van de exchange hebben tot 22 oktober om een claim in te dienen als poging om hun verloren bitcoins terug te krijgen.

Volgens de Japanse wetgeving maakt de civiele rehabilitatie het mogelijk dat de bezittingen van de exchange (met een waarde van 1.3 miljard dollar) kunnen worden verdeeld onder degene die hun investering tijdens de instorting van Mt. Gox in 2014 zijn verloren. Wanneer de exchange in het faillissementsproces zou zijn gebleven, zou het grootste deel van het geld naar de aandeelhouders zijn gegaan. In dit geval zou het meeste dan bij ex-CEO Mark Karpelès belandden, die met 88 procent de grootste aandeelhouder was.

Dit zou niet alleen zeer teleurstellend zijn voor de schuldeisers, ook Karpelès zelf was hier niet blij mee geweest. Hij heeft namelijk vorig jaar in een interview verteld dat hij liever meewerkt om de zaak uit het faillissementsproces te krijgen dan dat hij zelf geld ontvangt. Als grootste reden hiervoor geeft hij de vloedgolf aan rechtszaken die dan tegen hem zullen worden aangespannen.

Kleine flashback
In 2014 ging cryptobeurs Mt. Gox failliet na een gigantische hack, waarbij 850.000 bitcoins buit zijn gemaakt. Op het moment van de hack was dit 460 miljoen dollar waard en ging het om 7 procent van het totaal aantal bitcoins in de omloop. Ondanks dat 200.000 van deze bitcoins zijn teruggevonden, zijn er nog steeds zeker 650.000 bitcoins verloren.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin