Dit moet je weten als bitcoin beginner

De waarde van een bitcoin en andere cryptocurrencies zit in de lift. Hierdoor zijn er beleggers, investeerders en enthousiastelingen bijgekomen die voor het eerst beginnen met het kopen van bitcoins. Toch is bitcoin een unieke asset die anders werkt dan al het andere. Het is niet echt ergens mee te vergelijken, in dit artikel bespreken we de onderwerpen die je moet weten als bitcoin beginner.

De bitcoin is een digitale valuta, dit betekent dat er geen briefjes of munten van zijn zoals we bij de euro zien. Doordat bitcoins digitaal zijn beheer je ze in een digitale portemonnee, dit wordt een bitcoin wallet genoemd. Met zo’n wallet heb je ook geen bank nodig, je beheert de bitcoins helemaal zelf in een app op je GSM of een programma op de computer.

Het gebruiken van bitcoin heeft verschillende voordelen:

  • Transacties zijn supersnel en direct, het duurt slechts een paar seconde om bitcoins te ontvangen. Je dient wel rekening te houden met conformations;
  • Geen bank nodig, je kunt bitcoins volledig zelf beheren zonder tussenkomst van een derde;
  • Deelbaarheid, je hoeft niet één hele bitcoin te kopen maar je kan bijvoorbeeld ook 0,01 bitcoin (BTC) kopen.

1) Bitcoin wallet aanmaken

Om bitcoins te ontvangen of te versturen heb je een zogenaamde bitcoin wallet nodig. In een bitcoin wallet bevinden zich meerdere bitcoin adressen. Een bitcoin adres kun je vergelijken met een zichtrekening maar in een bitcoin wallet kun je zoveel adressen aanmaken als je wilt. Lees hier meer over een bitcoin wallet.

2) Bitcoins kopen

Bitcoins zijn te koop bij verschillende wisselkantoren, deze wisselkantoren vragen een fee van meestal 2% op de bitcoin koersprijs. Afrekenen kan gemakkelijk met Bancontact (voorheen Mister Cash) of andere betaalmogelijkheden zoals een creditcard.

3) Bitcoins veilig opslaan

Er zijn verschillende soorten bitcoin wallets met hun eigen voor- en nadelen. Er zijn vier duidelijke soorten te onderscheiden, namelijk: online wallets, software wallets, hardware wallets en web wallets. In de tabel hieronder een kort overzicht:

[table id=4 /]

De meest bekende hardware wallets op dit moment zijn de KeepKey, Ledger Nano S en Trezor. Deze apparaten hebben veel weg van een bankieren apparaat als de Belfius kaartlezer of Digipass. Het voordeel van zo’n apparaat is dat het beschermt tegen vrijwel alle vormen van malware en je bitcoins dus niet zomaar gestolen worden door bijvoorbeeld hackers. Een ander voordeel is dat het kinderlijke eenvoudig is om een backup te maken van je wallet in de vorm van een recovery seed.

Delen:
Tags

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin