Ministerie van Financiën (NL): Bitcoin-transacties waarschijnlijk vrijgesteld van BTW

In transacties waarbij met bitcoin wordt betaald, zal de bitcoin-kant van de transactie in Nederland waarschijnlijk niet onder de omzetbelasting (BTW) vallen. Dit heeft Jakob Kamminga van het Ministerie van Financiën gisteren te kennen gegeven tijdens een debatmiddag over Bitcoin op de Vrije Universiteit Amsterdam.

Hoewel het nog geen officieel standpunt van het Ministerie van Financiën betreft, lijkt de uitspraak van Kamminga een voorbode te zijn van goed nieuws voor Nederlandse Bitcoin-gebruikers. Indien betalingen met bitcoin inderdaad buiten de omzetbelasting blijven, zou dat betekenen dat een aankoop van een product niet als een ruil wordt gezien. Daarbij wordt voorkomen dat behalve over het aangekochte product, ook over de bitcoins zelf BTW in rekening dient te worden gebracht. Deze beslissing vermijdt dat iedere Nederlandse bitcoin-gebruiker die regelmatig met bitcoins betaalt als BTW-ondernemer kan worden aangemerkt.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin