Malta geeft “Peace of Mind” aan cryptocurrency bedrijven

De regering van Malta is op een idee gekomen dat bedrijven die zich bezighouden met cryptocurrencies interessant kunnen vinden. Een nieuw beleidsdocument tracht een speciaal agentschap op te zetten dat blockchain-platforms “certificeert” en crypto-transacties “verifieert”. Het wordt verondersteld “gemoedsrust” te brengen aan bedrijven die deze technologieën gebruiken om centrale autoriteiten en banken te elimineren. Valletta stelt ook wetgeving voor die de rol van intermediairs zal bepalen en het aanvankelijke aanbod van munten zal reguleren.

Overheid zal ‘juridische zekerheid en vertrouwen’ bieden

De nieuwe Malta Digital Innovation Authority certificeert blockchain-platforms die worden gebruikt door bedrijven in het land. Het zal ook verantwoordelijk zijn voor het “verifiëren” van cryptocurrency-transacties door te controleren of de geregistreerde informatie echt is. De regering hoopt met meer gemoedsrust bedrijven met gedistribueerde grootboeken te kunnen gebruiken voor grensoverschrijdende betalingen.

De autoriteiten in Valletta erkennen dat bedrijven blockchains gebruiken om centrale autoriteiten uit te schakelen. Ze erkennen echter ook dat de technologie zorgt voor goedkopere en efficiëntere geldoverdrachten. Bezorgd dat deze platforms op geen enkele manier gecertificeerd zijn, heeft de regering besloten om wat “rechtszekerheid en vertrouwen” te bieden. Ambtenaren zijn van mening dat bedrijven baat zullen hebben bij het werk van de nieuwe autoriteit, terwijl ook tussenpersonen zoals banken worden uitgeschakeld.

De parlementaire secretaris voor de digitale economie Silvio Schembri presenteerde het nieuwe beleidsdocument tijdens een persconferentie met verschillende belanghebbenden, meldde de Maltese Independent. Hij noemde het evenement een “historisch moment” en gaf nadere details over hoe autoriteiten plannen hebben om in opeenvolgende stadia regelgeving ten aanzien van de cryptocurrencysector te implementeren.

De eerste stap zal zijn om de Malta Digital Innovation Authority op te richten. In een wetsvoorstel wordt het regime voor de registratie van dienstverleners en de certificering van technologische arrangementen uiteengezet, legt Schembri uit. In fase 2 zal een ander ontwerp het raamwerk voor Initial Coin Offerings (ICO’s) formaliseren. Een derde wet zal regelgeving opleggen voor diensten die rechtstreeks verband houden met cryptocurrencies. Tussenpersonen zoals makelaars, beurzen, portefeuilleleveranciers, vermogensbeheerders en beleggingsadviseurs zullen worden onderworpen aan de bepalingen ervan.

Malta streeft ernaar een hub van innovatie te zijn

Silvio Schembri benadrukte dat het bevorderen van beleidsmaatregelen die de ontwikkeling van Malta als een knooppunt voor nieuwe technologieën bevorderen, onder meer in de publieke sector, een van de hoofddoelen zal zijn. Het doel is om innovatie te bevorderen door een succesvol ecosysteem te creëren, voegde hij toe. Dat zal worden bereikt door “het gebruik van geavanceerde technologie in nuttige businesscases en de naleving van de beste werkwijzen”. De wetgever merkte ook op dat de Digital Innovation Authority de reputatie van Malta zou beschermen, rekening houdend met zijn internationale verplichtingen op grond van anti-witwasrichtlijnen.

Tijdens de persconferentie noemden de ambtenaren verschillende toepassingen van gedistribueerde grootboektechnologie. In grotere bedrijven kunnen interne DTL-platforms worden gebruikt voor het bijhouden van salarissystemen en het registreren van verkeer van goederen en facturen. Bedrijven kunnen ook gebruikmaken van openbare platforms die consensusmechanismen zoals Bitcoin en Ethereum gebruiken. Gereguleerde financiële instellingen kunnen DTL’s gebruiken om diensten aan hun klanten aan te bieden.

De parlementaire secretaris voor de digitale economie zei dat de regering alle belanghebbenden zou raadplegen alvorens haar beleid af te ronden, inclusief relevante autoriteiten zoals de Financial Intelligence Analysis Unit (FIAU) en de politie. Lokale en internationale vertegenwoordigers van de industrie zullen ook bij het proces worden betrokken. Silvio Schembri voegde toe dat het publiek vrij is om feedback te geven in de komende drie weken.

Vertaling van news.bitcoin.com, vrij vertaald door redactie.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin