Koreaanse rechtbank spreekt crypto exchange Bithumb vrij

De Zuid Koreaanse exchange Bithumb heeft afgelopen week een belangrijke rechtszaak gewonnen. Een investeerder had het bedrijf aangeklaagd voor het verlies van ongeveer 313.000 euro in een vermeende hack.

Volgens het bericht van een lokale krant, The Korea Economic Daily, is de rechtszaak aangespannen door de dertigjarige ambtenaar Ahn Park. Hij geeft aan slachtoffer te zijn geweest van een hack van zijn bithumb account op 30 november. De hack resulteerde in een verlies van zo’n 400 miljoen Koreaanse won, wat gelijk staat aan ongeveer 313.000 euro.

Meneer Park beweert dat zijn account is gekraakt, slechts enkele uren nadat hij het bedrag van 400 miljoen won op zijn account had gestort. Het bedrag is volgens hem uitgewisseld voor Ether (ETH) en vervolgens in vier verschillende transacties uit zijn wallet verstuurd. Na de transacties had Park slechts 11 cent over op zijn account.

De kern van Parks’ claim is dat hij vindt dat Bithumb heeft gefaald in haar beveiliging als een platform dat financiële diensten biedt. Hij beweert dat de hacker zijn persoonlijke informatie verkregen kan hebben tijdens een breuk in de beveiliging in oktober 2017. Destijds kregen hackers toegang tot persoonlijke informatie en financiële gegevens van meer dan 30.000 Bithumb-gebruikers.

Volgens Yonhap News Agency zijn er meer dan tien sms berichten naar Park gestuurd om hem op de hoogte te brengen van het versturen van de coins, maar hij heeft deze berichten niet ontvangen.

Park voerde tijdens de rechtszaak ook aan dat de activiteiten van Bithumb als cryptocurrency exchange vergelijkbaar zijn met die van de ‘traditionele financiële sector’. Park stelt dan ook dat Bithumb zich had moeten houden aan dezelfde beveiligingseisen. De rechter was het hier echter niet mee eens en oordeelde als volgt:

“Over het algemeen kunnen virtuele valuta’s niet worden gebruikt om goederen te kopen en het is moeilijk om hun uitwisseling voor contanten te garanderen, omdat hun waarde zeer volatiel is. Cryptocurrencies worden voornamelijk gebruikt voor speculatieve middelen, en het is niet redelijk om Korea’s Electronic Financial Transactions Act toe te passen op een broker die in virtuele valutatransacties bemiddelt zonder toestemming van de Zuid-Koreaanse toezichthouder, de Financial Services Commission. “

Bithumb werd eerder dit jaar ook al slachtoffer van een hack. Toen wisten de hackers voor ongeveer 30 miljoen dollar buit te maken in maar liefst elf verschillende soorten cryptocurrencies. Bithump wist toen de schade te beperken met hulp van buitenaf. Het gestolen bedrag bedraagt nu nog ruim 17 miljoen.

Changelly was een van de partijen die Bithump destijds te hulp stond. De  in Hongkong gevestigde crypto-uitwisselingsdienst wist maar liefst 1.063.500 Ripple (XRP) te traceren.

Delen:

Bas is het BitcoinBelgië team komen versterken in januari 2017. Hij is dol op schrijven en crypto. Dit doet hij het liefst vanaf een strand ergens in een land ver weg. Reizen is namelijk zijn andere passie. Gelukkig is de cryptomarkt 24/7 dus kan hij je op de hoogte houden van het laatste nieuws, ook al bevindt hij zich met regelmaat in een andere tijdzone!

Bezoek mijn Linkedin