Iran komt met eigen cryptocurrency om sancties te omzeilen

Iran kan deze week een door de staat ondersteunde cryptocurrency onthullen op de conferentie Electronic Banking and Payment Systems in Teheran. Dit meldt Al Jazeera, een van ‘s werelds grootste nieuwsoutlets. 

Nieuwe sancties

Iran heeft sinds november te maken met nieuwe sancties van de Verenigde Staten. Ze hebben al eerder aangegeven bezig te zijn met een toepassing gebaseerd op blockchain. Een door de centrale bank uitgegeven digitale valuta (CBDC) zou als cryptocurrency gebruikt kunnen worden. En dit wordt dan een alternatief voor SWIFT. Sommige Iraanse banken hebben geen toegang tot dit mondiale betalings verwerkingssysteem.

Bronnen bekend met de Iraanse plannen zeggen dat een dergelijke grootschalige implementatie nog onzeker is. Maar een lokale oplossing die gebruikt kan worden voor consumenten betalingen zou zeker een optie zijn.

Gecentraliseerde munt

Yashar Rashedi, een blockchain-ontwikkelaar bij het Iraanse bedrijf Radfa zegt hierover tegen Al Jazeera:

“Ze kunnen zeker niet Bitcoin vervangen doordat deze cryptocurrency een gecentraliseerde karakter heeft. Maar het maken van deze cryptocurrency is niet gevaarlijk. Zelfs als de centrale bank geen alledaags gebruik wil bij het grote publiek dan kunnen ze wellicht andere dingen mogelijk maken. Zoals nieuwe functies bieden aan startups en ontwikkelaars die met gecentraliseerde bank API’s kunnen werken.”

Iran is niet de enige

Naast Iran zijn er nog een aantal landen die een gecentraliseerde digitale valuta willen uitgeven. En net zoals Iran zijn er een aantal die dit doen om onder de Amerikaanse sancties uit te komen. Zo is er een Russisch project, de crypto-roebel. Maar die is nog steeds enkele jaren verwijderd van de release, zei een ambtenaar eerder deze maand. De digitale valuta van Venezuela, de Petro bestaat al maar velen vinden deze onwettig en deze heeft ook weer zijn eigen sancties gekregen.

Yuri Pripachkin is hoofd van de Russische vereniging voor Cryptocurrency en Blockchain bedrijven en hij zegt hierover:

“Volgens onze informatie is Iran momenteel bezig aan een Iraanse versie van SWIFT.”

In december waarschuwden Amerikaanse wetgevers dat ze ook elke vorm van crypto zouden tegenhouden en toevoegen aan de sanctielijst.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin