IBM volgt sinaasappels op blockchain

IBM, een van de grootste IT bedrijven ter wereld, heeft een proef afgerond met blockchain technologie door een zending van sinaasappelen te volgen van China tot Singapore.

Grote aantallen

28 ton sinaasappels, oftewel 3000 dozen met ongeveer 108.000 stuks, zijn aangekomen voor het Chinese Nieuwjaar op 5 februari (sinaasappelen zijn een symbool van welvaart, aldus IBM). Het belangrijkste document, de vrachtbrief was opgenomen op de blockchain.

Dit document is bedoeld als eigendomsbewijs van goederen, als ontvangstbewijs en als een contract voor de verzending. Normaal wordt dit naar alle partijen die betrokken zijn bij de verzending gemaild, inclusief banken die handelsfinanciering verstrekken.

Voor de pilot heeft IBM een elektronische vrachtbrief gemaakt (e-BL). Deze helpt met het versnellen van de administratieve processen “tot maar een seconde” aangezien de documentatie flow automatisch is, terwijl de standaard papier gebaseerde procedure vijf tot zeven dagen duurt.

“Met het gebruik van e-BL hebben wij gezien hoe het gehele leveringsproces versimpeld en meer transparant kan worden wat aanzienlijke kosten bespaard,” aldus Tay Khiam Back, de voorzitter en CEO van de fruit importeerder Hupco.

Kostenbesparing

Samen met de tijdsbesparing in het verwerken van documenten, zorgde de proef ervoor dat een blockchain gebaseerd elektronisch systeem de bedrijfskosten kan verlagen, zoals elektriciteit die wordt gebruikt voor gekoelde lading containers.

Het is ook gemaakt voor betere behandeling van informatie, het leveren van een traceerbare en fraudebestendige opslag van records voor de transportindustrie waar documentfraude verantwoordelijk is voor 40% van alle fraude.

“Tot op heden hebben wij positieve feedback ontvangen van de industrie en de autoriteiten en zijn wij enthousiast met de mogelijkheden voor hoe blockchain ontwikkelingen kan de broodnodige impuls in efficiëntie en innovatie in de industrie transformeren en injecteren, “zei Lisa Teo, Executive Director van Pacific International Lines, in het persbericht.

Eerder deze maand kondigde IBM aan dat er nog een blockchain supply chain test is gepland. Deze zou de reis van kobalt gedelft in de Democratische Republiek van Congo door een Chinese raffinaderij en een Koreaanse batterijfabriek naar een fabriek van Ford Motors in de VS volgen.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin