Hoe bitcoins bewaren

Bitcoin vertegenwoordigd een geheel netwerk aan computers die met elkaar via het internet verbonden zijn. Daarvan kan het zijn dat bepaalde deeltjes uw eigendom zijn geworden, door bijvoorbeeld het kopen van bitcoins of het verdienen ervan. Ze behoren dus toe aan het netwerk, en via bepaalde tools kan u deze te allen tijde raadplegen of gebruiken om bijvoorbeeld een betaling uit te voeren.

Bitcoins beheren

Uw bitcoins bewaren en/of beheren kan op verschillende manieren. Elke manier heeft wel zijn eigen voor- en nadelen. Het is dus uiteindelijk aan u om te kiezen welke bewaarmethode voor u het meest geschikt is.

We geven eerst alle mogelijkheden mee, hebt u dan uiteindelijk toch interesse om bitcoins te verkrijgen, dan zult u in de rubriek ‘starten met bitcoins’ kunnen leren welke tools u kunt gebruiken.

bitcoin wallet

Online wallets

Bepaalde websites bieden diensten aan, waaronder ook het beheren van uw bitcoins waarbij u dus vanaf eender waar kan inloggen om uw saldo te raadplegen, of betalingen uit te voeren. Dit is meestal een heel gebruiksvriendelijke manier om uw ontdekkingstocht in bitcoin te starten. Het grote nadeel hieraan is wel dat uw bitcoins, in bewaring zijn gegeven aan de eigenaar van de website. Voor kleinere bedragen kan u dat risico natuurlijk wel eens nemen, maar voor grotere bedragen richt u uw best op een website met een goede reputatie. Klik hier voor een lijst van populaire wallets.

Mobiele wallets

Het is mogelijk om op uw smartphone of tablet bitcoin te gebruiken. Een wallet zal dan wel nodig zijn om betalingen te kunnen versturen en ontvangen. Dankzij de camera’s is het wel een eenvoudig proces want er wordt namelijk gebruikt gemaakt van QR-codes die u kan inscannen, deze bevatten de ontvangst adressen zodat u die ingewikkelde codes niet hoeft over te typen. Zelf een mobiele wallet aanmaken? Lees dan deze handleiding.

Desktop wallets

U kunt de officiële bitcoin core wallet downloaden en van daaruit uw bitcoinadres aanmaken of beheren. Dit is een goede optie als u computer steeds verbonden staat met het internet. Telkens wanneer u het programma opstart zal deze synchroniseren met het netwerk. Dat betekent dus dat u de bij het opstarten de eerste keer, dagen bezig zult zijn om up-to-date te zijn.
Bitcoins bewaren op uw computer is geen slecht idee, maar dan moet u er zeker voor zorgen dat u deze regelmatig kan back uppen, want als u dit belangrijk bestand kwijtraakt, dan is ook uw bitcoin saldo weg. Er bestaan ook lichtere varianten die niet met het netwerk synchroniseren. Meer daarover kunt u lezen in de rubriek ‘starten met bitcoins’. Klik hier voor een lijst van desktop wallets. Belangrijk is dat uw computer ook goed beveiligd is, lees hiervoor dit artikel.

Paper wallets

Een laatste maar niet zoveel omschreven methode zijn de bitcoin paper wallets. Dat komt wellicht door het feit dat dit niet erg gebruiksvriendelijk is. Zoals de naam het zegt, is dit de afdruk van het geheime wachtwoord op papier. Dit kan weergegeven worden als een QR-code of via een lange reeks met cijfers en letters. In dat wachtwoord zit ook het bitcoin adres versleuteld. Bewaar deze afdruk in een bankkluis, dan bent u er zeker van dat het veilig weggestopt is.
Meer info over paper wallets kan u terugvinden op de Bitcoin-Wiki of volg de instructies uit dit artikel. 

Hardware wallets

Sinds kort komen er meer en meer hardware wallets op de markt. Concreet is het de bedoeling dat deze kunnen dienen als een soort ‘cold storage’ waar u uw bitcoins veilig voor langere tijd kan opslaan, zoals de paper wallets van hierboven. Maar met een betere en gebruiksvriendelijkheid waardoor u zonder veel problemen ook de bitcoins kan uitgeven.

Een voorbeeld van zo’n toestel is de Trezor. U kan deze hier kopen of bekijken. Het is een toestel dat los staat van het internet en via een beveiligde verbinding via uw computer toegang geeft tot uw bitcoins. Het toestel past perfect in uw zak en kent hele kleine afmetingen.

Wie meer interesse heeft in de Trezor kan zeker terecht op één van onze artikelen:

  1. Bitcoins veilig opslaan met een Trezor: inleiding
  2. Bitcoins veilig opslaan met een Trezor: werkwijze

Trezor banner

Online wallets en offline wallets

We dienen nog een verschil te maken tussen de zogenaamde online- en offline wallets. Naast het bewaren van uw wallet op papier, kunt u ook deze op computers bewaren die niet zijn aangesloten op het internet. U zal daarom de term ‘cold storage’ misschien zien passeren als u informatie over bitcoin opzoekt.

  1. Online wallets kan u vergelijken met een zichtrekening. Het zijn in essentie portemonnees waarmee u regelmatig eens een transactie doet.
  2. Offline wallets kan u vergelijken met een spaarrekening. Het zijn portemonnees voor grotere hoeveelheden waarmee u weinig of geen transacties verricht.

Offline wallets worden daarom bewaard op computers die niet verbonden zijn op het internet, of andere draagbare apparaten zoals een USB-stick. Dit houdt dan ook in dat een dief bij u moet inbreken wil hij uw portemonnee bemachtigen.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin