Hardware wallet verbinden met Bitcoin Core 0.18
Deze update is een belangrijk moment voor bitcoin nerds.
In de volgende versie (18) van Bitcoin Core zal het mogelijk zijn om je hardware wallet te verbinden met een full node. Bitcoin Core is de software die bitcoin gebruikers draaien als ze een volledige versie (full node) van de bitcoin blockchain willen hebben. Deze software was de eerste wallet en is bedacht door de bitcoin bedenker Satoshi Nakamoto.
Het klinkt technisch, maar het is een grote stap voor de veiligheid van de hardware wallet gebruikers. Met full nodes van Bitcoin kunnen gebruikers verifiëren dat transacties daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. En dit kan vanaf nu dus ook met hardware wallets, die worden beschouwd als een van de veiligste manieren om bitcoin op te slaan. Het is dus geweldig nieuws voor gebruikers die de volledige controle over hun Bitcoin willen hebben en het niet willen verliezen.
Bitcoin Core ontwikkelaar Wladimir van der Laan heeft de leiding over de komende upgrade, en hij vertelde dat het een van de functies is waar hij al geruime tijd het meest enthousiast over is.
De verandering in Bitcoin Core maakt deel uit van een veel bredere poging om bitcoin full nodes gemakkelijker te gebruiken voor andere mensen dan nerds. Casa heeft bijvoorbeeld een full node gelanceerd die werkt zonder dat technische kennis nodig is. En de ontwikkelaars van het bitcoin protocol proberen constant de hoeveelheid gegevens te verminderen die gebruikers moeten opslaan om een bitcoin node te draaien. Dit omdat gebruikers elke transactie moeten opslaan die ooit op de blockchain is verzonden, behoorlijk wat informatie dus.
Andrew Chow is een van de hoofdontwikkelaars van het project, hij heeft op Twitter gezet:
“Met deze code kan de aankomende Bitcoin Core 0.18 release eindelijk worden gebruikt met hardware wallets door middel van de Hardware Wallet Interface (HWI)].”
Hij geeft toe dat het nog steeds alleen maar command-line-interface is of terminal. Maar het is een grote stap vooruit omdat de functionaliteit er eindelijk is, zelfs in een enigszins onhandige vorm. Ontwikkelaars zullen het daarnaast gemakkelijker blijven maken om de interface te gebruiken.
Waarom een bitcoin full node?
Om een transactie op het bitcoin netwerk te kunnen verzenden, moeten gebruikers verbinding maken met een bitcoin full node. Deze vereisen nu een paar honderd gigabytes aan gegevens, wat veel is en genoeg om een harde schijf te vullen.
Een eigen bitcoin full node hebben heeft zeker een doel want in plaats van erop te vertrouwen dat iemand anders je de juiste financiële informatie geeft doe je dit zelf. Je kan bijvoorbeeld zelf valideren of je een transactie hebt ontvangen, in plaats van dat je dit door een andere partij laat doen.
Sommige ontwikkelaars gaan zover dat het gebruik van bitcoin zonder een eigen full node geen echte bitcoin gebruiker is, omdat dit het doel voorbij gaat van niemand vertrouwen.
Ook zorgt een bitcoin node voor een betere privacy. De wallet software die normaal met een hardware wallet mee geleverd wordt geeft je adressen aan een externe server. De full node kan deze wallet software vervangen, waardoor gebruikers weer privacy krijgen.
“Uiteindelijk gaat het om de wisselwerking tussen gemak en vertrouwen,” vertelde Bitcoin Core ontwikkelaar Samuel Dobson.
Hardware wallets
Hardware wallets worden beschouwd als de meest veilige manier om bitcoin op te slaan. Vooral vergeleken met bitcoin opslaan op een computer met een internetverbinding, die vaak volledig worden blootgesteld aan hackers.
Een hardware wallet is een apparaat om je private keys op te slaan, speciaal ontworpen met het oog op veiligheid. Daarom is deze ook minder gevoelig voor willekeurige crashes of fouten zoals een normale computers.
Met deze nieuwe technologie in de Bitcoin Core software kun je bitcoin opslaan op een offline hardware wallet en vervolgens met je full node controleren of de transactiegegevens correct zijn.
De mogelijkheid om dit te doen is al lang verwacht. Het verbinden van hardware met een full node is ook een van de belangrijkste doelen van Electrum Personal Server Van ontwikkelaar en pionier op dit gebied van Chris Belcher. Over Electrum Personal Server zei hij vorig jaar:
“Hopelijk kan deze software deel uitmaken van het plan om zoveel mogelijk mensen full nodes te laten krijgen.”
“Het HWI project zou het aantal afzonderlijke softwarecomponenten moeten verminderen, hoewel ik op dit moment denk dat het nog steeds minder gebruiksvriendelijk is [dan Electrum Personal Server],” zei Chris over de Bitcoin Core update.
Verdere functies van de nieuwe Bitcoin Core
De functie van de ondersteuning van hardware wallets heeft voor de bitcoin nerds voor veel opwinding gezorgd maar zoals gebruikelijk bij een nieuwe versie komt er nog meer leuks aan.
Er komt ook een nieuw “multiwallet” commando, waarmee gebruikers kunnen koppelen met meerdere wallets binnen hun bitcoin core full node. Deze functie staat al in de huidige bitcoin core code maar 0.18.0 voorziet de functie voor de eerste keer van een grafische gebruikersinterface. Mensen hoeven niet dan volwaardig ontwikkelaar te zijn en de command line te gebruiken voor deze functie.
Versie 0.18 bevindt zich in de “release candidate” fase van de software ontwikkelingscyclus. Dit betekent dat gepassioneerde bitcoin ontwikkelaars en bedrijven het nog steeds testen en de code aanpassen om bugs te verwijderen. Dit voordat deze versie wordt vrijgegeven voor het grotere publiek om het te downloaden.
Volgens de ontwikkelaars zal deze versie in de komende weken voor gebruikers beschikbaar zijn om te downloaden.