Handleiding altcoins minen. Deel 5: BAMT configuratie.

Als je als beginnende miner alle stappen hebt doorlopen, dan ben je al een heel eind ver en kunnen we nu eindelijk van start gaan. BAMT is een handige tool om snel aan de slag te gaan met minen, zonder dat enige voorkennis vereist is. De kennis die je nu nodig hebt is voor iedereen gelijk, namelijk het vinden en instellen van de beste opties om de beste hashrates te bekomen voor je grafische kaarten.

sminerElke kaart is anders en het is mogelijk dat ze anders gaan presteren en soms beter presteren met andere instellingen. In deze afbeelding kan je bijvoorbeeld al zien dat drie dezelfde kaarten niet altijd dezelfde resultaten geven. Waarom dit is? Kaart 0 (= GPU 0) zit heel dicht op een andere kaart en trekt daarom niet zoveel koude lucht als de andere kaartjes. Dit is 1 reden, maar in realiteit kunnen er veel meer redenen zijn waarom ze minder goed presteren ten opzichte van dezelfde kaarten.

BAMT opstarten.

BAMT opstarten zal even duren. Wanneer er je een login gevraagd wordt dan zal dit standaard altijd ‘user’ zijn als login en ‘live’ als wachtwoord. Dit venster sluit na een aantal seconden wel vanzelf dus je hoeft dit niet perse in te geven. Wanneer BAMT gedaan is met opstarten zal je op het bureaublad linksboven het IP zien te staan en rechtsboven het aantal grafische kaarten dat herkent werd door BAMT.

Vergeet niet dat GPU 0 eigenlijk kaart 1 is. Het programma begint dus te tellen vanaf 0.

BAMT bureaublad

BAMT bureaublad met 4 grafische kaarten (GPU’s)

BAMT configuratie.

BAMT staat automatisch ingesteld om te minen, maar je zal minen op de account van de makers van BAMT. Tijd dus om die instellingen te veranderen naar jouw gegevens.

  • Stap 1: Ga naar het starticoon linksonder, klik erop en ga vervolgens naar “Accessories” en klik op “File Manager”.
  • Stap 2: In de file manager, klik links op BAMT en je zal automatisch naar de folder gaan waar je BAMT instellingen moet wijzigen.
  • Stap 3: Dubbelklik op het bestand “cgminer” en je zal iets zien verschijnen dat vergelijkbaar is met Kladblok in Windows.

bamt

Bovenaan in het bestandje dat is geopend, zie je de ‘pools’ staan die je moet wijzigen.
bamt-3

Het eerste lijntje is de locatie waar je wilt minen, daaronder de login en gevolgd door het wachtwoord. Wat je wilt minen en waar je wilt minen is volledig jouw keuze. Voor het gemak kan je dit wijzigen in een multipool die meerdere scrypt coins minen maar jou uitbetaald in Bitcoins. Jouw instelling kan er dan als volgt uitzien:

"url" : "stratum+tcp://eu.wafflepool.com:3333",
"user" : "jouw bitcoin adres",
"pass" : "eender welk password"

Dit soort pools hebben het voordeel dat je weinig moet doen om te starten, maar ze zijn lang niet zo winstgevend meer. Wie weinig tijd heeft om echt constant bezig te zijn met het minen van de meest interessantste coin of wie gaandeweg wil leren dan zijn zulke pools wel ideaal om even mee te starten en gaandeweg bij te leren.

Telkens wanneer je een wijziging hebt gedaan in het bestandje “cgminer” zal je opnieuw de mining sessie moeten herstarten. Gelukkig komt BAMT met een interface waardoor je dit makkelijk kan doen met enkele muisklikken, zoals je kan zien op volgende afbeelding:
bamt-4

Statistieken raadplegen.

Je kan statistieken te zien krijgen op verschillende manieren. Je kan via de startknop navigeren naar GPUMON, maar de informatie daarop is niet altijd even correct en na verloopt van tijd hebben we geleerd op rechtstreeks te kijken in cgminer, het programma dat eigenlijk alles regelt om te minen. Je kan dus makkelijk alles raadplegen door via de startknop te navigeren naar “Accessoiries >> Root Terminal” en in het venstertje dat zich opent typ je in: “screen -r”.

Van daaruit kan je dan ook allerlei instellingen wijzigen, maar de configuratie in het bestandje cgminer (zie verder) is uiterst belangrijk omdat dit de instellingen zijn die gebruikt worden wanneer je computer wordt opgestart. Bij een stroomonderbreking kan dit bijvoorbeeld van belang zijn.

BAMT optimalisatie.

Cgminer (het bestandje dat we hierboven hebben aangepast) is eigenlijk de naam van de software die gebruikt wordt om je kaarten te optimaliseren en om te kunnen minen. BAMT is de interface die er rond gebouwd is op een LINUX systeem.

Het kan zijn dat elke kaart andere instellingen nodig heeft, maar je hoeft niet te starten vanaf nul. Je kan op het internet bestaande configuraties uitproberen van mensen die eerder goede resultaten met dezelfde kaarten hebben behaald en we gaan je hierin een beetje assisteren en nuttige referenties geven waar je deze zaken kan terugvinden.

Om te starten met een voorbeeld, een volledige configuratie kan er als volgt uitzien (louter bedoeld als voorbeeld, niet gebruiken dus):

{
“pools” : [
{
“url” : “stratum+tcp://eu.wafflepool.com:3333”,
“user” : “jouw bitcoin adres”,
“pass” : “eender welk password”
}
],
“api-listen” : true,
“expiry” : “120”,
“failover-only” : true,
“kernel-path” : “/usr/local/bin”,
“log” : “5”,
“queue” : “1”,
“scan-time” : “60”,
“scrypt” : true,
“auto-fan” : true,
“gpu-fan” : “0-100”,
“gpu-threads” : “2”,
“gpu-engine” : “1050”,
“gpu-memclock” : “1490”,
“gpu-powertune” : “10”,
“intensity” : “13”,
“temp-target” : “75”,
“temp-overheat” : “85”,
“temp-cutoff” : “90”,
“temp-hysteresis” : “3”,
“vectors” : “1”,
“worksize” : “256”,
“lookup-gap” : “2”,
“shaders” : “0”,
“thread-concurrency” : “8192”
}

Nu is het de bedoeling dat je de juiste instellingen voor jouw kaarten kan terugvinden. Hiervoor zijn een aantal startpunten cruciaal om de nodige informatie terug te kunnen vinden. Deze kunnen zijn:

  • Zoeken op Google naar “Sweet spot –jouw grafische kaart–” bijvoorbeeld “Sweet spot R9 280”
  • Via de Litecoin hardware comparison (de site werd reeds aangehaald in deel 1 van onze reeks)
  • En via andere zoektermen op Google of via Forums of communities.

Wat betekend wat?

Je zal een aantal instellingen moeten wijzigen, maar je weet niet altijd wat ze betekenen. Daarom trachten we enkele zaken eerst eens uit te leggen:

Intensity: Dit is een maatstaf waarin je aangeeft hoe hard je kaarten moeten werken. Dit varieert meestal tussen 0-20, maar hoe hoger je deze instelt, hoe warmer je kaarten zullen worden.
“auto-fan” : true, en “gpu-fan” : “0-100”,: Een constante temperatuur behouden kan via deze instellingen. Met auto-fan geef je aan dat de snelheid van de ventilatoren op de kaart automatisch mogen beheerd worden, maar met gpu-fan geef je aan tussen welke waarden deze moeten draaien. Je kan “0-100” gerust vervangen door bijvoorbeeld “40-85” wat zal betekenen dat de minimum snelheid altijd 45% zal zijn en de maximum snelheid 85%.

“gpu-engine” : “1050”,: Deze hou je best zo laag als mogelijk, terwijl je “gpu-memclock” : “1490”, best zo hoog mogelijk kan instellen. Hier zal je zelf moeten experimenteren wat het beste werkt voor jou.

“lookup-gap” : “2”,: Hiermee wordt geprobeerd om een overeenstemming te vinden tussen RAM gebruik en prestaties. De default is 2 en hoef je in principe niet aan te passen.

“gpu-powertune” : “10”,: Powertune laat je toe om manueel het maximum stroomverbruik te kiezen van je kaarten. Je kan hier een waarde invoeren vanaf “-20” tot “20”. Het is veilig om deze op 20 te laten staan want het betekend niet dat je kaarten altijd 20% meer stroom verbruikt, maar dat het meer stroom kan verbruiken in situaties waarin dat nodig is.

“thread-concurrency” : “8192”: Deze instelling kan invloed hebben op het aantal hardware fouten dat je krijgt, maar zal ook de instelling zijn die je moet tweaken om tot een goede hashrate te komen. Voor de meeste kaarten geldt de regel dat het nummer dat daarin wordt ingevuld, deelbaar moet zijn door 64 maar dit kan afwijken afhankelijk van het type kaart dat je hebt.
thread-concurrency is een parameter waarin gezegd wordt hoeveel taken je kaart tegelijkertijd moet aannemen op eenzelfde moment. De meeste mensen zetten waarden in die schommelen tussen 10.000 en 25000.

“shaders” : “0”,: Shaders zijn verwant met thread-concurrency, maar voor scrypt-mining mag deze waarde op nul blijven staan.

Let er wel op dat je kaarten niet constant aan te hoge temperaturen draaien. 90 graden Celsius zal de levensduur van je kaarten aanzienlijk doen verminderen. Alles wat onder de 80° Celsius blijft met een ventilator snelheid onder de 90% is echter een goed resultaat volgens onze mening.

Foutmelding: Invalid MIT-MAGIC-COOKIE-1

Mogelijks zal je bij een nieuwe installatie een foutmelding krijgen die er ongeveer als volgt uitziet:
root@bamt-miner:/opt/bamt# /etc/init.d/mine restart
Stopping mining processes…: mine..cgminer api failed…
Starting mining processes…: minestart_mining: starting mining processes
Invalid MIT-MAGIC-COOKIE-1 key..munin..cgminer…

Het heeft ons heel wat zoekwerk gekost, maar uiteindelijk hebben we toch een optie kunnen terugvinden. De oplossing:
Pas het bestandje aan /etc/init.d/mine
Zoek naar het lijntje dat volgende tekst bevat: “export GPU_MAX_ALLOC_PERCENT=100”
Voeg daaronder volgend lijntje aan toe: “chown user:user /home/user/.Xauthority”
Ga naar Root Terminal via “startmenu >> Accessoiries” en typ vervolgens in: “coldreboot”. Hiermee zal je mining computer opnieuw opstarten.
Eens opgestart zou je bovenstaande foutmeling niet meer moeten krijgen.

Extra: Linux structuur leren begrijpen.

Linux heeft een structuur zoals je ook hebt in Windows Verkenner, maar het zit natuurlijk anders in elkaar. Onderstaande tekst quoten we omdat het ideaal is om te leren begrijpen hoe het in elkaar zit:

/usr/src ----linux kernel stuff
/usr/bin -----binaries for programs you run (sort of like exe files in windows)
/usr/local/bin ----more binaries but usually just for a specific user
/dev ----everything under here is a device like harddrive, cdrom, usb stick, printer etc...
/etc ----usually most of your configuration files for the whole system
/usr/lib ----libraries that many programs depend upon to run
/boot ----contains your saved kernel and GRUB which is a bootloader for linux
/mnt ----this is the location of your devices that are mounted. This basically is telling the computer to show device. So you would mount /dev/cdrom /mnt/cdrom this would mount your cdrom to the location of /mnt/cdrom.
/proc ---contains a lot of information about your system like memory, cpu, acpi, and lot's more.
/var/log ---this is the location of "logs" useful when trying to figure out what went wrong when certain errors occur.
/tmp ---just like it sounds this is the location for temporary files programs use.
/home ----where your individual users are located. Sort of like a giant, more divisible version of "My Documents" ---sort of.

Hoe gaat het nu verder?

In tussentijd zal je al heel wat sites bezocht hebben, instellingen uitgeprobeerd hebben en hopelijk draaien je kaarten nu op een redelijke snelheid. Waarschijnlijk heb je tot nu toe ook constant gewerkt met een scherm dat ingeplugged is in je mining computer, maar BAMT is eigenlijk een systeem dat gemaakt is om te functioneren zonder dat er een scherm is aangesloten. Daarom zullen we in een volgend deel een mogelijkheid meegeven en dat is namelijk de installatie van teamviewer op BAMT zodat je vanop afstand je mining prestaties kan bekijken.

In een laatste deel vervolgens vind je al onze resources van sites die we zelf hebben gebruikt om aan de slag te gaan met minen.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin