Handleiding altcoins minen. Deel 3: Scrypt miner bouwen: hardware.

In de vorige artikelen hebben we kort een inleiding gegeven tot het minen zodat je in eerste instantie een beetje weet wat waarop je moet letten en ook welke opties je hebt om zelf te gaan minen. We gaan nu verder met de grootste brok en dat is het zelf bouwen van een mining computer. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn, verwijzen we naar de meest handige gidsen die je als referentiepunt kan gebruiken.

Hardware voor je mining rig.

Scrypt mining rig

Scrypt mining rig

In eerste instantie zal je alle nodige hardware moeten kopen. Over de videokaarten hebben we het in een eerder artikel reeds gehad om een idee van je verdiensten te kunnen krijgen.

Er zijn verschillende manieren om een rig te bouwen. De eenvoudigste manier is om te werken met een programma BAMT dat op een USB-stick wordt geïnstalleerd. Hierdoor bespaar je kosten uit van een harde schijf en CD-rom speler.

Moederbord

De “ASRock 970 Extreme4” wordt veel aangeraden, als optie is er ook de “GIGABYTE GA-990FXA-UD5” of “MSI Computer Corp. Socket AM3+ AMD 97”. De moederborden “AsRock H61 Pro BTC” en “AsRock H81 Pro BTC” zijn speciaal gemaakt om te minen, maar niet iedereen is er een fan van.

Belangrijk is sowieso dat er ruimte genoeg is om voldoende videokaarten te installeren (= kijken naar het aantal aanwezige PCI-E sloten op het moederbord). De meeste moederborden hebben meerdere aansluitingen, maar op de kaart zelf is er meestal maar ruimte om 2 kaarten aansluiten. Vergeet dus niet om een voldoende aantal 16x risers bij te kopen om al je grafische kaarten te kunnen aansluiten.

Ook niet vergeten:

Een belangrijk puntje misschien is dat je rekening moet houden dat een stabiele internetconnectie nodig is. Deze hoeft niet zeer snel te zijn, maar wel stabiel. Stel je bijvoorbeeld je mining computer in een aparte ruimte, dan kunnen Powerline Adapters eenvoudig hulp bieden. Je hebt dan ook twee ethernet kabels nodig (1x van router of modem naar adapter en 1x aansluiting van adapter in andere ruimte op je mining pc). We geven het expliciet mee, omdat we in alle enthousiasme zelf vergeten waren om te voorzien!

Wat andere hardware betreft zullen we verwijzen naar enkele schitterende handleidingen die op het internet terug te vinden zijn. Je kan dan zelf nog beslissen welke richting je uit wilt.

Cryptobadger
Moederbord: ASRock 970 Extreme4
Processor: AMD Sempron 145 (dit mag ook een goedkoop model zijn omdat CPU weinig invloed heeft op mining performances)
Geheugen: 4GB G.SKILL DDR3 SDRAM (2 x 2GB)
Voeding: Seasonic 860w Platinum PSU (opgelet: het aantal kaarten dat je gebruikt zal invloed hebben op het soort voeding dat je nodig hebt).
Grafische kaarten: 3 x Sapphire r9 280 (onze keuze qua prijs/kwaliteit vergelijking)
Risers: 3 x PCI-E riser cable (lager aantal kan ook als je een of meerdere kaarten rechtstreeks op je moederbord plaatst)
Opslag: 1 x USB 8GB
Koeling: Eventueel extra koeling voorzien.
Extra: Vergeet ook niet dat je iets zult moeten hebben om alles in te steken. Een krat kan hulp bieden, maar het kan ook in een case van een oude computer worden geplaatst. Een scherm (in principe eenmalig), toetsenbord en muis zal je ook even moeten voorzien.

Reddit
Op Reddit staan ook enkele verzamelingen van mining computers en de hardware die men er voor heeft gekozen:

Je hardware kopen kan eenvoudig op Bol.com of bij je favoriete computerwinkel.

Daarnaast kan je ook terecht op volgende webshops:
USBminers.nl (Enkel grafische kaarten en andere accessoires zoals PCI-risers)
Conrad (Allerlei componenten zoals o.a. voedingen, moederborden, …)
Bol.com (Allerlei componenten)
Coolblue (diverse componenten)

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin