Handleiding altcoins minen. Deel 4: BAMT installeren.

Een OS (operating system) op een USB stick. Minen heeft ons voor het eerst geïntroduceerd tot Linux, een systeem zoals Windows maar dan volledig gratis en open source. BAMT werd specifiek gemaakt om te minen. Alles bij elkaar beschouwd een leuke en goedkope manier om voor het eerst scrypt coins te minen. Een bijkomend voordeel is in principe dat alle drives reeds aanwezig zullen zijn en we op dat vlak niet speciaals meer voor moeten doen. We leggen uit hoe je BAMT nu moet installeren.
Nota: wie graag de gids verder volgt op cryptobadger kan dit natuurlijk ook doen, het is en blijft natuurlijk een puike handleiding.

Stap 1: BAMT downloaden.

bamt logoBAMT werd in het verleden frequent gebruikt om altcoins mee te minen. We spreken dus voornamelijk over onze eigen ervaring, maar er zijn alternatieven beschikbaar. Je kan ze terugvinden op Reddit. Bepaalde versies geven echter maar steun voor een bepaald aantal types videokaarten. Download dus de juiste versie. Er zijn ook op Reddit andere versies terug te vinden die gebaseerd zijn op BAMT. Jammer genoeg is het onduidelijk welke een goeie versie is aangezien ze allemaal BAMT noemen.

Vandaag de dag zijn er ook andere algoritmes die ook een software aanpassing vergen. Scrypt-n is hiervan een voorbeeld en zou in principe bestand moeten zijn tegen zogenaamde ASIC-miners (computers met speciale chips om sneller te minen). Als je scrypt-N wilt gaan minen dan zal je op zoek moeten gaan naar een andere type BAMT, maar vooralsnog lijkt het ons ideaal om eerst gevoel te krijgen met het gewone scrypt-algoritme en bijvoorbeeld Litecoins of Dogecoins te minen.

Stap 2: BAMT op een USB stick installeren.

Steek je USB-stick in je computer of laptop en download het volgende programma: Win32diskimager. Zelf hebben we deze gedownload vanaf sourceforge.net; Unzip het bestand op een tijdelijke locatie en open de toepassing. Van daaruit zal je merken dat de installatie van BAMT op een stick heel eenvoudig is: Kies de locatie van BAMT, kies de locatie waarop deze moet geïnstalleerd worden en laat het programma zijn ding doen. Van zodra het gedaan is krijg je hiervan een melding.

Stap 3: BIOS configureren.

Als BAMT op je stick is geïnstalleerd zijn we bijna klaar om effectief met het minen te beginnen. Steek je USB-stick op je mining rig.

De hardware in elkaar knutselen zal niet de moeilijkste taak geweest zijn. De juiste hardware kiezen is ons inziens veel moeilijker. Eens je mining rig echter klaar staat, is het belangrijk om eerst de BIOS instellingen te configureren. De mining computer moet snel zijn en onnodige opties moeten afgezet worden.

Start je computer en druk direct enkele keren op de ‘DEL’ toets. Uiteindelijk zal je in de BIOS configuratie moeten terechtkomen. Daarin mag je volgende wijzigingen aanbrengen en vervolgens opslaan en afsluiten:

  • Power options: Verander deze zodat de computer automatisch vanzelf opnieuw opstart van zodra er opnieuw stroom beschikbaar is. Op die manier ben je zeker dat je mining pc opnieuw start als er een stroomonderbreking heeft plaatsgevonden. Als je geen aan-/uit knop hebt op je pc, dan is het ook extra makkelijk om via deze weg te werken.
  • Schakel alle componenten uit dat je niet gaat gebruiken. Voorbeelden zijn audio, USB 3.0 poorten (als je enkel een USB 2 stick hebt) en andere poorten die je niet gebruikt. Waarom je dit moet doen? Om stroom te besparen op zaken die je toch niet zal gebruiken.
  • Verander opstart voorkeuren: In je BIOS zal wellicht ingesteld staan dat er eerst moet gezocht worden naar een Hard Disk of Floppy om op te starten. Je moet dus effectief instellen dat er moet opgestart worden vanaf een USB-stick. Eens ingesteld zal dit de volgende keer automatisch gebeuren vanaf de USB-stick waarop BAMT staat geïnstalleerd.

BAMT zal eventjes de tijd nodig hebben om op te starten. Dit geeft je tijd om het volgende deel in de handleiding te lezen. Vergeet niet dat BAMT onmiddellijk zal beginnen met minen en dat zal je horen aan het geluid die de ventilators van je grafische kaarten zullen maken.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin