Bitcoin: halvering beloning per blok

Na elke 250.000 blokken die aan de blockchain worden gevoegd, halveert de beloning die miners krijgen per bitcoinblok. Hoe komt dat en kan daar iets aan veranderd worden?

Wallet bitcoin-QT logo

De halvering van de beloning

Er zullen nooit meer dan 21 miljoen bitcoins bestaan, dat is iets dat rechtstreeks in de broncode van het Bitcoin protocol staat geschreven en op zich niet zal veranderen. Dit is het deflatoire karakter van Bitcoin in tegenstelling tot fiat geld waar overheden kunnen beslissen om geld bij te drukken.

In 2012 daalde de beloning per blok van 50 naar 25 bitcoins, binnenkort in 2016 zal er opnieuw een halvering plaatsvinden en zal de beloning zakken van 25 bitcoins naar 12.50 bitcoins.

Het exacte tijdstip waarop dit gebeurd kan niet voorspeld worden, dit is immers afhankelijk van de snelheid waarmee de blokken gevonden worden én de ‘network difficulty’. Vallen er groter miners weg, dan zal ook het tijdstip van de halvering anders zijn.

Op de websites BitcoinClock.com en Bitcoinblockhalf.com wordt een schatting bijgehouden en kan je dit van dichtbij opvolgen. Op het moment van schrijven ziet het er naar uit dat de halvering zal gebeuren op 25 juli 2016.
Bitcoin halvering beloning per blok klok

Mogelijke gevolgen van de halvering

Dit houdt dan ook in dat elke miner vandaag de dag, na de halvering slechts de helft zal verdienen. Het minen van Bitcoins wordt voor hen dan ook een stuk minder aantrekkelijk: zowel de apparatuur als de kost van het stroomgebruik zullen minder opwegen tegenover de beloning die men krijgt voor het minen.

Velen speculeren dan ook op een nakende prijsstijging om enerzijds het minen rendabel te houden, maar anderzijds ook als gevolg van het feit dat er minder bitcoins in omloop komen.
Dit gebeurde in 2015 ook met Litecoin waar de halvering van de beloning van deze altcoin veel actie teweeg bracht op de prijs. Of dat ditmaal met Bitcoin ook zo zal zijn blijft natuurlijk de vraag want dat uitgangspunt is enkel van kracht als je er van uitgaat dat elke miner zijn bitcoins verkoopt.

Wanneer de halvering heeft plaatsgevonden zijn er twee mogelijkheden waarmee rekening gehouden kan worden:

  • De prijs van een bitcoin kan stijgen.
  • Miners stoppen ermee en de hash rate zal zakken.

[btcdirect]

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin