Geldcreatie en de gevolgen

Wie zich afvraagt waarom valuta als de euro en de Amerikaanse dollars minder waard worden kan het antwoord vinden in de geldcreatie van banken. Zowel centrale als commerciële banken doen aan geldcreatie. Doordat er elk jaar meer euro’s en dollars worden bijgedrukt komt er in totaal meer geld bij. Doordat er meer geld is, wordt het geld minder schaars, hierdoor neemt de waarde van de zogenaamde fiat valuta af. Er zijn ook alternatieven waardemiddelen, denk bijvoorbeeld aan goud of natuurlijk bitcoins. Doordat zowel goud als bitcoins schaars zijn wordt de vraag naar de waardemiddelen groter, het is namelijk niet mogelijk om uit het niets goud te creëren, hetzelfde geldt voor de bitcoins. Bitcoins worden uitgegeven door een algoritme, elke tien minuten komen er 6,25 bitcoins bij. Uiteindelijk zullen er 21 miljoen bitcoins zijn, dit aantal wordt bereikt in 2140.

Het Nederlandse programma RADAR maakten eerder een serie over De Schuldvraag met ondermeer als onderwerp de geldcreatie.

Geldcreatie video

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin