FSMA verbiedt financiële producten die beleggen in Bitcoins

fsma logo

FSMA

Bitcoin heeft er een relatief stabiele en rustige periode opzitten, maar na de plotse koersstijging gisteren en een bericht uit Nederland waarin een rechter besliste dat een bitcoin een ruilmiddel is en geen ‘geld’, kwam vandaag ook het bericht dat de FSMA (De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten in België) een verbod hebben gelanceerd op financiële producten die beleggen in Bitcoins. Geen reden om paniek.

Waarover gaat het nu?

In januari wees de FSMA samen met de Centrale Bank er al op dat digitale valuta komen met risico’s en niet beschermd zijn zoals het geld op je spaarboekje (tot 100.000 euro). Vanaf 1 juli 2014 komt er nu een verbod bij dat de verkoop van financiële producten die beleggen in Bitcoins aan particulieren verbiedt.

Het verbod is niet rechtstreeks van toepassing op het kopen van bitcoins, maar op derivaten bijvoorbeeld fondsen en aandelen zoals die van de gebroeders Winklevoss – intussen gekend als hevige gelovers van Bitcoin – die ze op Nasdaq willen krijgen. De FSMA wijst ook nogmaals op de gevaren van cryptogeld, zoals het risico dat het handelsplatform gehackt kan worden, de volatiele koers en het ontbreken van een wettelijke garantie dat het digitale geld inwisselbaar is voor zijn oorspronkelijke waarde. Het kopen van Bitcoins via een handelsplatform zoals bijvoorbeeld Bitonic is wel nog toegestaan.

Bitcoin is niet het enige dat ter sprake kwam, ook beleggingsfondsen en verzekeringsproducten die beleggen in wijn of kunst (de zogenaamde ‘niet-conventionele’ activa) worden verboden.

Bronnen en info:
De Standaard
Discussie op Reddit
Website FSMA

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin