Europese regulatie op Bitcoin transacties in de maak?

Is Bitcoin regulatie in Europa op komst? Dat is de vraag die de laatste dagen circuleert. Als het aan de Zweedse autoriteiten aankomt, moet er snel duidelijkheid komen. Het administratief hooggerechtshof van Zweden heeft om duidelijkheid gevraagd aan het Europees Hof van Justitie inzake de status van bitcoin en het bijbehorende BTW-aspect.

De vragen zijn tot stand gekomen na een dispuut tussen de Zweedse belastingdienst en David Hedqvist die Bitcoins wil verkopen op zijn website. De vragen werken geklasseerd onder EU-document (Case C-264/14). Je kan deze hier terugvinden, maar concreet luiden deze als volgt:

 

1. Is Article 2(1) of the VAT Directive (1) to be interpreted as meaning that transactions in the form of what has been designated as the exchange of virtual currency for traditional currency and vice versa, which is effected for consideration added by the supplier when the exchange rates are determined, constitute the supply of a service effected for consideration?

2. If the answer to the first question is in the affirmative, is Article 135(1) to be interpreted as meaning that the abovementioned exchange transactions are tax exempt?

Europa vlag

Europa

Hedqvist zoekt in eerste instantie duidelijk over de taxatie van bitcoins, nadat hij geen deftig antwoord had gekregen van de Zweedse autoriteiten. De vragen hierboven hebben dus betrekking op de transactiekosten bij het aankopen van bitcoins, maar de conclusies kunnen heel belangrijk zijn voor verdere regelgevingen.

In Europa zijn er nog geen regels voor cryptovaluta, op de waarschuwingen na. Als de Europese Unie duidelijkheid kan verschaffen over de status van de bitcoin zal dit normaal in alle EU-landen van kracht gaan. Tot die tijd gelden de regels van elk land in de EU apart.
Eerder nog stelde de Europese Bankenautoriteit (EBA) al dat Europese banken cryptografische valuta’s moeten vermijden tot er wet- en regelgeving en systemen zijn die klanten en banken beter kunnen beschermen.

Bronnen en Meer info: Bloomberg

Delen:
Tags

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin