Europese Bankautoriteit tegen excessieve crypto-regulering

De voorzitter van de Europese Bankautoriteit, Andrea Enria, heeft zich uitgesproken tegen het overdreven reguleren van de crypto-sector en waarschuwt dat dit de financiële innovatie kan beperken. Enria, die de positie van de EBA uiteenzet met betrekking tot het toezicht op de Fintech-industrie, zegt dat regelgevers een “passende aanpak” moeten gaan handhaven. Volgende week publiceert de EBA een roadmap, waarin een reeks prioriteiten wordt vastgelegd voor een periode van twee jaar.

Toen hij afgelopen vrijdag op de Copenhagen Business School sprak, zei het hoofd van de EBA dat hij er niet van overtuigd was dat cryptocurrencies onder de regels zouden moeten worden geplaatst die van toepassing zijn op het traditionele financiële systeem. Verschillende centrale banken hebben aangevoerd dat cryptocurrencies de institutionele back-up niet hebben en niet kunnen voldoen aan de functies van geld (rekeneenheid, ruilmiddel en oppotmiddel). Andrea zegt dat de fluctuaties dit lijken te bevestigen, echter benadrukt hij ook dat hij er niet van overtuigd is dat dit argument voldoende is om cryptocurrencies onder de gehele regulering te laten vallen.

De voorzitter wees erop dat cryptocurrencies kunnen worden gebruikt voor betalingen, ook internationaal, dankzij een innovatief mechanisme – de distributed ledger-technologie.

Enria merkte op dat het beleidsdebat over technologische en financiële innovatie vaak gericht is op twee tegengestelde benaderingen: “reguleren en beperken”, wat ertoe leidt dat innovatieve bedrijven die niet aan de huidige norm voldoen worden verboden, en “laat dingen op zijn beloop”, wat voortkomt uit de overtuiging dat een dynamische financiële sector ruimte nodig heeft om te kunnen groeien. Naar zijn mening hebben beide strategieën hun beperkingen laten zien, waarbij de eerste niet effectief is op de open markt en de tweede de risico’s vergroot in de niet-gereguleerde sector. Enria gelooft dat er gekeken moet worden naar specifieke en geïnformeerde regelgeving die past bij de sector.

Vertaling van news.bitcoin.com vrij vertaald door redactie.

Delen:

Roy is werkzaam in de cryptocurrency wereld sinds 2017 en schrijft over verschillende onderwerpen zoals Bitcoin, het lightning network en de adoptie van de bitcoin technologie. Zijn grootste passie naast cryptocurrency is reizen naar het zonnige Midden-Amerika. Hier heeft hij ook gezien dat vooral voor de minder “ontwikkelde” landen cryptocurrency revolutionair kan zijn.

Bezoek mijn Linkedin